пʼятниця, 06 жовтня 2017 10:45

Рада під бійку зробила перший крок до законів про Донбас

Рада під бійку зробила перший крок до законів про Донбас
Верховна Рада проголосувала у першому читанні за закон про реінтеграцію Донбасу і на рік продовжила закон про особливе місцеве самоврядування ОРДЛО. Фото: УНІАН

Верховна Рада затвердила в першому читанні президентський проект закону про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях.

Відповідний законопроект №7163 у першому читанні підтримали 233 народних депутати, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Перед початком голосування спікер Андрій Парубій нагадав, що із законопроекту вилучили згадку про Мінські угоди.

Перед голосуванням перед трибуною сталася сутичка між народними депутатами фракції "Блок Петра Порошенко" і міжфракційного об'єднання "Свобода". Зокрема, депутати фракції БПП стримували позафракційного депутата Юрія Левченка, який намагався прорватися до трибуни.

Під час голосування бійка припинилася, проте близько двох десятків депутатів перебували біля трибуни, а не на місцях для голосування.

Після того Верховна Рада продовжила на рік термін дії Закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей (ОРДЛО), який повинен був втратити чинність 18 жовтня 2017 року.

За основу і в цілому рішення підтримали 229 народних депутатів.

У преамбулі законопроекту вказують, що Росія ініціювала, організувала і підтримувала терористичну діяльність в Україні, здійснює збройну агресію проти України і тимчасову окупацію частини її території, а також відзначають, що збройні сили РФ, підтримувані нею військові формування та окупаційні адміністрації в окремих районах Донецької та Луганської областей грубо порушують досягнуті міжнародні домовленості.

У документі визначені території в Донецькій і Луганській областях, які Україна визнає тимчасово окупованими, - сухопутна територія і внутрішні води в межах окремих районів і населених пунктів, де збройні сили РФ і окупаційна адміністрація встановили і здійснюють окупаційну владу і загальний контроль Росії. Окупованими також визнаються внутрішні морські води і територіальне море України, прилеглі до окупованої сухопутної території, а також повітряний простір над нею.

Кордон тимчасово окупованих територій Донбасу визначатиме Міністерство оборони за поданням Генерального штабу Збройних сил.

"Тимчасова окупація Російською Федерацією територій в Донецькій і Луганській областях, які вказані в пунктах 1 - 3 частини першої статті 1 цього закону, є нелегітимною і не створює для Російської Федерації ніяких територіальних прав", - сказано в законопроекті.

За фізичними особами, незалежно від набуття ними статусу внутрішньо переміщених осіб чи іншого спеціального правового статусу, за юридичними особами зберігається право власності та інші та інші права на майно, в тому числі на нерухомість на тимчасово окупованій території.

Аналогічна ситуація прописана і щодо прав власності держави, територіальних громад населених пунктів, державних органів, органів місцевого самоврядування на тимчасово окупованій території Донбасу.

Пропонується визначити особливості введення воєнного стану у відповідь на російську агресію.

У разі введення воєнного стану в окремих місцевостях у зв'язку з російською збройною агресією в Донецькій і Луганській областях: в день набрання чинності актом президента про створення військової адміністрації припиняються повноваження обласного, районного, сільських, міських і районних у містах рад, їх виконавчих апаратів, посадових і службових осіб місцевого самоврядування, які працюють в цих органах, старост - в разі утворення відповідної обласної військової адміністрації.

"Держава Україна не несе відповідальність за протиправні дії Російської Федерації як держави-агресора, її збройних сил, інших військових формувань та окупаційної адміністрації на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях", - йдеться в законопроекті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін хоче натягнути на роги агресора блакитні каски" - Турчинов у заблокованій Раді

5 жовтня у Верховній Раді під час розгляду президентського законопроекту про реінтеграцію Донбасу заблокували трибуну і крісло спікера. Нардеп Єгор Соболєв почав крутити мікрофон спікера. Почалася штовханина. секретар РНБО Олександр Турчинов перед цим представляв президентський законопроект.

Зараз ви читаєте новину «Рада під бійку зробила перший крок до законів про Донбас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі