вівторок, 14 травня 2013 13:09

Рада не підтримала зняття недоторканності з нардепів і суддів

Рада не підтримала зняття недоторканності з нардепів і суддів
Нардепи не захотіли позбавляти себе і суддів недоторканності. Фото: ipress.ua

Верховна Рада України не підтримала законопроект про внесення змін до Конституції України про недоторканність.

За постанову, яка пропонувала відправити законопроект на доопрацювання, проголосували 190 народних депутатів із 401 зареєстрованих у залі засідань у вівторок.

Як зазначив у ході обговорення народний депутат, голова комітету правової політики Валерій Писаренко (фракція Партії регіонів), щодо цього законопроекта є висновок Конституційного Суду України.

"КС визнав конституційною норму, згідно з якою документ пропонує виключити ст. 80 із Конституції України (питання скасування депутатської недоторканності)", - сказав Писаренко.

Він зазначив, що КС визнав, що не відповідають Головному закону запропоновані норми про виключення ст. 126 і 149, які стосуються скасування недоторканності суддів, порядку та затримання та арешту суддів судів загальної юрисдикції та КС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Недоторканність залишилась у спогадах депутатів першого і половини шостого скликань - Москаль

Як наголошується у пояснювальній записці, документ пропонував змінами у ст. 105 до Конституції виключити ч. 1, в якій іде мова про те, що президент України користується правом недоторканності на час виконання повноважень. Згідно з рішенням КС, положення ч. 1 ст. 105 Конституції України треба розуміти так, що президент на час виконання повноважень не несе кримінальної відповідальності, проти нього не може бути порушено кримінальну справу. Таким чином, з правової позиції, президент на час виконання повноважень має абсолютний імунітет від будь-якого правового переслідування.

"Як зазначає КС, коректування змісту цього права неможливе без внесення відповідних змін до Конституції України", - наголошується у пояснювальній записці.

Писаренко повідомив пропозиції комітету з термінами доопрацювання законопроекту. За його словами, необхідно підготувати і розглянути законопроект 20 червня 2013 року.

Законопроект народних депутатів VI скликання фракції "БЮТ-Батьківщина" Миколи Томенка, Сергія Саса (члени фракції "Батьківщина" у нинішньому парламенті) і Сергія Міщенка (позафракційний депутат у нинішньому парламенті) був зареєстрований 12 грудня 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «Рада не підтримала зняття недоторканності з нардепів і суддів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі