субота, 06 березня 2021 19:48

Рада ігнорує уряд Шмигаля більше, ніж Гончарука

Рада ігнорує уряд Шмигаля більше, ніж Гончарука
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль виступає з трибуни на годині запитань до уряду, лютий 2021 року. Фото: kmu.gov.ua

За рік роботи уряду на чолі з прем'єр-міністром Денисом Шмигалем Верховна Рада проігнорувала 90% законопроєктів від Кабміну. Про це повідомив Комітет виборців.

З 4 березня минулого року, коли парламент призначив уряд, до 3 березня цьогоріч на розгляд ВР подавався 231 проєкт закону авторства Кабінету міністрів.

Із них стали діючими законами лише 30 документів або 12%.

Урядові законопроєкти в середньому підтримували лише 209 депутатів "Слуги народу" (85% фракції), що недостатньо для самостійного ухвалення рішень.

Ще 4 закони направлено на підпис президенту Володимиру Зеленському, однак їх ще не підписав. А 16 - прийнято в першому читанні.

Решта проєктів лише перебувають на розгляді парламенту і досі не були підтримані депутатами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шмигаль не став загрозою для рейтингу Зеленського

Із 30 урядових проєктів, які стали законами, 14 - ратифікаційні документи, які, як правило, не викликають політичних суперечок і в цілому підтримуються різними фракціями і групами.

Для порівняння: показники підтримки законопроєктів від уряду Олексія Гончарука були вдвічі вищими. З серпня 2019-го по березень 2020-го Кабмін подав 138 законопроєктів, із яких прийняти 32 закони або 23%.

За перший рік роботи уряду Володимира Гройсмана Верховна Рада прийняла 30% урядових ініціатив, що також більше, ніж в уряду Шмигаля.

"Лише 12% прийнятих законів - це не просто мала кількість, це катастрофічно низькі показники роботи уряду.

Центральним органам влади потрібно повернутися до практики спільних планів законодавчої роботи із зрозумілою логікою кроків і чіткими термінами виконання.

Однак схоже, що цієї проблеми не розуміє ані монобільшість, ані Кабінет міністрів та Офіс президента. При цьому без усвідомлення проблеми будь-який уряд і будь-який прем'єр-міністр будуть приречені на неефективність", - каже голова Комітету виборців Олексій Кошель.

Минулої середи прем'єр-міністр Денис Шмигаль похвалився здобутками за рік. Серед них назвав те, що ВВП України порівняно з іншими країнами в умовах пандемії коронавірусу показав одну з найкращих динамік.

Зараз ви читаєте новину «Рада ігнорує уряд Шмигаля більше, ніж Гончарука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі