вівторок, 17 липня 2018 16:09

Рада дозволила Ахметову не платити податків на 3 млрд грн

Рада дозволила Ахметову не платити податків на 3 млрд грн
Верховна Рада прийняла рішення на користь олігарха Ріната Ахметова. Фото: відкриті джерела

Сайт Верховної Ради опублікував новину про ухвалення поправки, яка дозволить холдингу ДТЕК олігарха Ріната Ахметова не платити понад 3 млрд грн податків.

Про це повідомляє Bihus.Info

Згідно з усіма іншими документами на сайті парламенту, зокрема стенограмою засідання та офіційними результатами голосування, норма про скасування ПДВ для імпортерів обладнання відновлюваної енергетики насправді не була підтримана, пишуть журналісти. У сесійній залі 3 липня за цю поправку проголосували лише 155 депутатів із необхідних 226.

Разом із тим опублікована новина про те, що скандальна пільга проголосована.

"Тимчасово, до 1 січня 2020 року, звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту обладнання, устаткування, комплектуючих, що […] призначені для виробництва енергії з відновлюваних джерел енергії" - сказано у повідомленні.

Звільнення від ПДВ імпортного обладнання запропоноване на найближчий час - до початку 2020 року, тож скористатися ним могли б лише ті компанії, які вже готові купувати таке обладнання.

За даними одного з провідних рейтингових агентств FITCH, ДТЕК планує вкласти у будівництво "зелених енергостанцій" 445 млн євро 2018 року і 285 млн євро 2019-го. Понад половина коштів піде саме на імпортне обладнання.

За підрахунками, поправка нардепів допомогла б Ахметову заощадити понад 3 млрд грн. Відповідно, ця сумма не потрапила б до бюджету.

Скандальну поправку внесли в законопроект, що стосувався виплати аліментів. У тексті до 1-го читання її не було, вона з'явилася там напередодні голосування закону в 2-му читанні після проходження Комітету податкової та митної політики. Ініціатором поправки назвав себе депутат із фракції "Народний фронт" Юрій Вознюк.

Текст ухваленого закону з'явиться у відкритому доступі тільки після підпису президента, нагадує ЗМІ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На гуляннях заводу Ахметова Руслану носили на руках

Рінат Ахметов став єдиним українцем, який потрапив до списка 500 найбагатших людей світу за версією американського видання Bloomberg. За останній рік статки українського олігарха збільшилися на $994 млн.

Зараз ви читаєте новину «Рада дозволила Ахметову не платити податків на 3 млрд грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі