вівторок, 14 вересня 2010 16:58

"З Кравченка зробили цапа-відбувайла у справі Ґонґадзе"

З покійного міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка роблять "цапа-відбувайла" у справі Ґеоргія Ґонґадзе.

Про це сказав Gazeta.ua колишній заступник міністра внутрішніх справ, нардеп від НУ-НС Геннадій Москаль.

"Це політичне рішення і не більше. Кравченка вирішили зробити цапом-відбувайлом. Могли скинути все обвинувачення і на когось іншого. Там серед померлих багато високопосадовців, на кого могли показати. Але вибрали його", - зазначив Москаль.

За його словами, зізнання екс - начальника служби зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача не налазить на вуха.

"Це маячня, що у Кравченка в кабінеті був Литвин. Він сам до нього ходив. І невже після вбивства Кравченко би збирав у себе в кабінеті всіх і говорив таке. На кого це розраховано? На психічно-хворих людей? - обурився колишній заступник міністра МВС. - Тим більше, Кравченко ніколи подібних команд у кабінеті не давав, бо за ним постійно була "наружка". Якщо хтось отримував команди, то не від Кравченка, а від посередника. І він приймав у кабінеті тільки певних людей. Скільки я працював у міністерстві, ніколи в його приймальні Пукача не бачив".

Москаля здивувало й те, що більше року Пукач давав покази.

"Чому розслідували так довго, якщо все так просто? Проблема одна - спіймали його при старій владі, а судять при новій. Звідси і всі розбіжності. Тому якщо буде відкритий процес по Пукачу, то багато ще чого спливе і Пукача розкладуть по полицях. Якщо ж ні, то ніхто нічого більше не дізнається", - додав він.

"Нунсівець" Тарас Стецьків вважає, що екс-міністр МВС Юрій Кравченко не є замовником вбивства журналіста Ґеоргія Ґонґадзе.

"Він такий же виконавець, як і Пукач і ті, хто з ним виконували замовлення. Кравченко мертвий і вигідно тепер всю справу списати на мертвого. Адже з мертвих ніхто нічого не матиме", - наголосив він.

За словами політика, справжніх замовників вбивства журналіста ховають.

"Цю тему хочуть поховати через 10 років після вбивства Ґонґадзе. І колишня, і теперішня влада не були зацікавлені в тому, аби точно і об"єктивно розслідувати все і знайти справжніх винуватців. Справжні замовники за кадром. Це не обов"язково Кучма. Я думаю, що справжні замовники - це дещо складніше. Не виключаю, що тут діє вплив іншої країни. В даному разі Росії", - розповів він.

Нардеп зазначив, що відкритість суду могла би пролити певне світло на цю справу.

"Навіть якщо суд буде публічним і Пукач щось скаже, то навряд чи це буде повна картина. Він і сам до кінця може не знати замовників убивства Ґонґадзе", - переконаний Стецьків.

У свою чергу член правління Українського Гельсінського союзу з прав людини і голова Інституту "Республіка" Володимир Чемерис вважає, що 10-річна історія з вбивством журналіста Ґеоргія Ґонґадзе змінила українське суспільство.

"Це стало приводом для початку революційних процесів в Україні. Почався цілий громадянський рух за демократію. Українське суспільство було на межі вибуху і це вбивство стало, як сірник в бочці з порохом", - зазначив він.

За словами експерта, в результаті відбулася акція "Україна без Кучми".

"Проте ситуація не змінилася. Сьогоднішня влада намагається відновити авторитарний режим часів Кучми. І якщо ми не хочемо, щоб продовжувалися вбивства журналістів, нам треба протестувати цьому, аби влада дуже швидко пригадала, що було", - наголосив Чемерис.

На його думку, після "України без Кучми" влада побачила, що з нею боротися можна.

Зараз ви читаєте новину «"З Кравченка зробили цапа-відбувайла у справі Ґонґадзе"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі