вівторок, 14 вересня 2010 15:24

"Регіонали" відправлять Литвина на політичну пенсію?

"Регіонали" відправлять Литвина на політичну пенсію?

Народна партія Володимира Литвина після 31 жовтня матиме набагато менше депутатів у місцевих радах, ніж за результатами виборів 2004 року.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Володимир Фесенко.

"Загальнонаціональний рейтинг партії Литвина знижується. За різними даними він зараз становить від одного до двох відсотків. У багатьох областях Народну партію чекає розчарування. Хоча на Житомирщині, батьківщині Литвина, і на Одещині вони можуть провести мажоритарників. Падіння рейтингу почалося ще під час президентських виборів. Литвин не відповідав запиту на сильну руку. Не сприймався, як новий політичний лідер. Тому він і його партія опинилися на узбіччі. Після того, як Литвин примкнув до коаліції, з"явилася інша проблема: Партія регіонів з"їдає рейтинг своїх союзників", - пояснив він.

За словами експерта, частила електорату Литвина перейшла до Партії регіонів після того, як він приєднався до коаліції.

"Навіщо голосувати за молодшого в коаліції, якщо можна за старшого? Тим паче, що він має реальну владу. Литвин стає жертвою союзу з "регіоналами". Тепер він може розраховувати на те, що йому дозволять отримати хоча б частку голосів", - додав Фесенко.

Політолог наголосив, що через рік-півтора "литвинівцям" буде очевидно, що самотужки потрапити до парламенту вони не зможуть.

"Але "регіонали" за вірну службу можуть дати місця в списку. Але тут є питання амбіцій самого Литвина. Для нього це буде дуже драматичний вибір. Він і досі претендує на роль самостійного лідера, який веде свою гру. А тут опиниться в ситуації, коли нічого не вирішує і може розраховувати лише на якусь вдячність від Януковича. Свого часу такий вибір вимушені були зробити Кінах, Шуфрич, Коновалюк, Богословська. Якщо Литвин не піде до "регіоналів", доведеться прощатися з політикою і переходити на академічну роботу. У кожної партії і лідера є свої цикли політичного життя. Є пік популярності, і криза. Зараз схоже, що Литвин потрапив в період занепаду. Не вписався в нові тенденції політичного процесу. Є запит на сильну адміністративну силу, якою виступає Партія регіонів, і на нову опозицію. Литвин не потрапляє ні туди, ні туди. Іноді треба своєчасно оновлюватись. У Литвина зараз певна криза жанру та образу", - зазначив він.

Нагадаємо, що місцеві вибори відбудуться 31 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" відправлять Литвина на політичну пенсію?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі