середа, 28 квітня 2010 09:46

"Регіонали" хочуть скасувати 50% квоту на українську музику

"Регіонали" хочуть скасувати 50% квоту на українську музику

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, що передбачає скасування обов"язкової 50-відсоткової квоти на трансляцію музичних творів українських авторів в ефірі теле- і радіостанцій. На думку авторів законопроекту, в українських архівах недостатньо музики для того, щоб наполовину заповнити ефір радіостанцій.

Законопроект про внесення змін до закону "Про телебачення і радіомовлення" зареєстрований народним депутатом Оленою Бондаренко (Партія регіонів). Він передбачає скасування обов"язкової 50-процентної квоти на трансляцію музичних творів українських авторів в ефірі телеканалів і радіостанцій.

"В українських архівах поки немає достатньої кількості музики, яка могла б наполовину заповнити ефіри радіостанцій", - повідомила Бондаренко.

У комітеті Верховної Ради з питань культури і духовності законопроект розцінюють як черговий крок нової влади до втрати державності.

"Я шокований форсованим наступом на українську інформаційну сферу в останні два місяці. Ухвалення такого закону призведе до повного знищення українського інформаційного простору!" – заявив голова комітету Володимир Яворівський (БЮТ).

На думку генерального директора радіостанції "Наше радіо" Богдана Болховецького, скасування квот надасть вітчизняним радіостанціям свободу вибору.

"Більшість українських виконавців не стали виробляти конкурентний продукт, тому в квотах немає необхідності", - заявив пан Болховецький.

Втім, віце-президент і керівник радіогрупи "Українського Медіа Холдингу" ("Авторадіо", "Ретро ФМ", "Радіо Алла", "Європа плюс", "Джем ФМ", "Динамо") Валентин Резниченко вважає, що зміни є актуальними лише для деяких радіостанцій: "При заповненні ефіру радіостанції "Ретро ФМ" ми не змогли знайти записів українських виконавців в хорошій якості навіть в національних архівах. А для радіостанцій рок-напрямів питання квоти стоїть не так гостро".

Згідно з частиною першою статті 9 Закону України "Про телебачення і радіомовлення", в загальному обсязі мовлення кожної ТРО не менш ніж 50% має становити національний аудіовізуальний продукт або музичні твори українських авторів і виконавців.

У 2009 році Національна рада з питань телебачення і радіомовлення України звертала увагу керівників телекомпаній, які здійснюють загальнонаціональне мовлення, на негативну тенденцію до зменшення україномовного продукту в ефірі.

КоммерсантЪ-Украина

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" хочуть скасувати 50% квоту на українську музику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі