пʼятниця, 25 червня 2010 16:21

"Газпром" попросив Януковича допомогти в газовій війні з білорусами

"Газпром" попросив Януковича допомогти в газовій війні з білорусами

Російський газовий монополіст "Газпром" направив Україні заявку на збільшення щодобового транзиту "блакитного палива" до Європи на 55-67 мільйонів кубічних метрів, повідомляє "Дзеркало тижня" з посиланням на джерело в Мінпаливенерго.

Приблизно у таких обсягах "Газпром" скоротив транзит газу через Білорусь з моменту початку нещодавнього конфлікту між Москвою та Мінськом.

Варто відзначити, що 22 червня прем"єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна може прокачувати до Європи додатково від 15 до 30 млрд куб. м російського "блакитного палива" щорічно.

"Якщо в цьому виникне необхідність, то українська ГТС реалізує перед усім договори щодо постачання газу до Європи", — заявив тоді глава Кабміну.

Нагадаємо, з 10 ранку 23 червня "Газпром" обмежив постачання газу у Білорусі до 60% від добової норми.

У відповідь Президент Білорусі Олександр Лукашенко вимагав від Росії сплатити борг у розмірі 260 мільйонів доларів і розпорядився перекрити транзит російського газу через Білорусь.

Вже 24 червня, після того, як Мінськ сплатив борг, Москва відновила постачання в повному обсязі. "Газпром" також визнав і сплатив 228 мільйонів доларів боргу.

При цьому, як заявили в російській компанії, у п"ятницю постачання російського газу до Білорусі та його транзит до Європи здійснюються в повному обсязі.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" попросив Януковича допомогти в газовій війні з білорусами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі