вівторок, 08 липня 2014 09:10

Путінський проект "Новоросія" провалився - експерт

Путінський проект "Новоросія" провалився - експерт

Путін не зміг розколоти Україну. Його план щодо створення Новоросії провалився. Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив професор політології Києво-Могилянської Академії Олексій Гарань.

"Створення на теренах українських земель так званої Новоросії було у Путіна планом "Б". Це була спроба розколоти Україну. Вийти за межі Криму, Донбасу і поширити розкол на значну частину нашої держави. Проте цього не сталося. Провалився також і його попередный план "А", який передбачав отримання контролю над всією Україною. Однак ще можливі провокації і в Харкові, і в Одесі. Але позиція населення у цих регіонах показала, що проект Новоросія – безперспективний", - вважає експерт.

На його думку, значній частині одурманених місцевих жителів Донбасу, які зі зброєю в руках марять про ДНР чи ЛНР, треба пропонувати амністію.

"Більша частина місцевого населення втомилася від війни. У звільнені від терористів-мародерів населені пункти надходить гуманітарна допомога. Підтримка сепаратизму поступово втрачається. Людям потрібно пропонувати альтерантиву, пояснювати, що вони виграють від миру. З тією частиною, яка не захоче на це піти, владі доведеться розмовляти жорстко", - каже Гарань.

Як зазначає експерт, пряме військове вторгнення РФ в Україну стримується можливими санкціями з боку Євросоюзу.

"Загроза санкцій з боку Заходу змушує Путіна маневрувати. Але не слід повністю виключати введення російських військ на територію України. Бо Путін - це диктатор, який готовий багато чим жертвувати заради маніакальної ідеї – "русского мира", відновлення СССР в новій формі. Тим не менше я думаю, що Путін зараз обирає іншу стратегію - підтримки так званих- "стрілкових-гіркіних". За допомогою цього він тисне на нову українську владу. І в Путіна це виходить. Наприклад, зараз вже відтягується ратифікація угоди про асоціацію", - зауважив експерт.

Нагадаємо, що 4 липня секретар РНБО Андрій Парубій повідомив про те, що восени Росія готує нову хвилю дестабілізації ситуації у восьми областях на Півдні і Сході України. "Навіть дано завдання для стратегічних інститутів в Росії вивчати і проводити інформаційну кампанію по створенню так званої "Новоросії", сказав Парубій.

Зараз ви читаєте новину «Путінський проект "Новоросія" провалився - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі