понеділок, 11 липня 2022 21:34

Спецтема: Війна Росії проти України

Путін побоїться оголосити мобілізацію, а скинути його можуть дві групи – експрезидент Польщі

Путін побоїться оголосити мобілізацію, а скинути його можуть дві групи – експрезидент Польщі
Президента РФ Володимира Путіна можуть скинути генерали та олігархи. Фото: eastnews.ua

Президент Росії Володимир Путін не наважиться оголосити загальну мобілізацію.

Це може призвести до масових протестів у великих містах, вважає колишній президент Польщі Александер Кваснєвський, передає Укрінформ.

Якщо війна триватиме довго, у Росії зростатиме суспільний опір.

"Зараз він відсилає на фронт молодь із Бурятії, Сибіру. Якби була загальна мобілізація, то потрібно мобілізовувати молодь із Москви, Санкт-Петербурга, яка дуже добре знає, що насправді відбувається, маючи доступ до інтернету. Якби Путін захотів провести загальну мобілізацію, то я собі можу уявити демонстрації молодих людей біля Кремля з гаслами "Досить війни", "Дайте нам жити" і так далі. Але він не зробить цієї помилки", – каже Кваснєвський.

Він не вірить, що західні санкції спричинять суспільні протести у РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Парад суверенітетів у Росії" – Резніков озвучив три сценарії завершення війни

"Без сумніву, рівень життя в Росії знижується. З іншого боку, ми знаємо росіян. Якщо треба вмирати за батьківщину, то вони можуть піти на такі жертви. Це не типове споживче суспільство, яке дуже цінує комфорт і високий рівень життя. Тому я не дуже вірю, що там найближчим часом можуть статися масові демонстрації", – вважає колишній президент.

Переворот у Росії можуть організувати генералітет і олігархи. Путін вже почав відправляти генералів у відставку, а декого поміщають під домашній арешт.

"Тому в певний момент вони можуть вирішити, що замість того, щоб потрапити до в'язниці, варто завершити цю війну. А це можливо лише після зміни першої особи. Будь-який наступник Путіна, навіть із дуже схожими поглядами, все ж матиме вільні руки і завжди може сказати, що це не моя війна, а тому ми маємо щось із цим зробити", – каже Кваснєвський.

Російські олігархи зазнають колосальних збитків через війну.

"Ці люди звикли до хорошого життя і не готові віддати всі свої статки. Нещодавно прозвучала заява Олега Дерипаски, і це, здається, було перше висловлювання впливового олігарха проти Путіна і війни. У цьому середовищі може виникнути думка: немає сенсу, треба це зупинити, адже всі бізнеси руйнуються, накопичені гроші буде конфісковано або втрачено", – підкреслив він.

Лауреат Нобелівської премії миру, колишній президент Польщі Лех Валенса закликав скоротити населення Росії до 50 млн осіб.

Також варіантом вирішення війни в Україні Валенса запропонував зміни в політичній системі РФ.

"Там живе 60 народів, яких поглинули так само, як поглинають українців сьогодні. Ми маємо допомогти цим народам повстати", – заявив Валенса.

Зараз ви читаєте новину «Путін побоїться оголосити мобілізацію, а скинути його можуть дві групи – експрезидент Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі