пʼятниця, 17 квітня 2015 11:30

Пряма лінія Путіна: 5 спірних відповідей президента Росії

Пряма лінія Путіна: 5 спірних відповідей президента Росії
Фото: ТСН

Президент Росії Володимир Путін провів свою 13-ту пряму лінію. Відповів на 90 питань. "Сноб" вибрав найбільш важливі, несподівані і спірні відповіді Путіна.

Про Україну

На сьогоднішній день Росія нічого не чекає від київської влади, крім одного: ставлення до нас як до рівноцінного партнера у всіх напрямках взаємодії. Важлива частина для нас - дотримання законних прав росіян, які проживають в Україні, і тих, хто вважає себе росіянами, хто нерозривно пов'язаний з російською мовою і російською культурою. Ми зацікавлені в повній нормалізації відносин з Україною і будемо все для цього робити.

Ви зараз допустили застереження, як кажуть, по Фрейду. Ви сказали: ми пропустили відторгнення України від Росії. Та ніякого відторгнення не було. Україна - самостійна незалежна держава, і потрібно ставитися до цього з повагою. Ми самі це все відторгли колись, на початку 90-х років, коли прийняли рішення про суверенітет Російської Федерації. Ми ж який крок зробили? Ми їх звільнили від себе. Але ми зробили це самі, це наше рішення було. І якщо вже ми це зробили, треба ставитися з повагою і до їх незалежності. Це вибір українського народу - як будувати відносини.

Про США

Їм потрібні васали, але Росія так не може існувати. Потрібно поважати наші інтереси. У 1990-ті роки ми повністю розкрилися і чекали, що до нас будуть ставитися так само. Але згадайте, що відбулося. Як тільки Єльцин озвучив свою позицію щодо Югославії, на нього всіх собак спустили. Ось в цьому причина проблеми. Як тільки ми озвучуємо свою позицію, починаються такі проблеми.

Про ворогів

Ми велика країна і територіально, і за населенням. І ми, безумовно, велика ядерна держава. Бути нашими ворогами і друзями - однаково почесно. Вороги - це міжнародні терористи, організована злочинність і т. д. Ми нікого з учасників міжнародного спілкування ворогами не вважаємо і не рекомендуємо нікому вважати нас своїми ворогами.

Про санкції

А з приводу того, скільки і чи довго нам терпіти санкції, я б взагалі, якщо дозволите, сказав би інакше: не те що терпіти - нам потрібно використовувати ту ситуацію, яка складається у зв'язку з санкціями, для того, щоб виходити на нові рубежі розвитку. Ми, можливо, і не робили б цього. Але те ж саме імпортозаміщення - ми змушені сьогодні, ми будемо робити, і я сподіваюся, що це призведе до розвитку високотехнологічних галузей економіки більшими темпами, ніж це було раніше.

Ось ми зараз сказали про ціни, про рівень заробітної плати. Але з чим це пов'язано? Зрозуміло, що це пов'язано з тиском на рубль, з тим, що він подешевшав. Це в свою чергу залежить від ціни на нафту. Це добре відомо, на жаль, у нас така однобока економіка склалася вже за дуже довгий час, і змінити це досить складно.

Але ж ми що робили в останні роки? У нас випереджаючими темпами зростала заробітна плата. І вона випереджала темпи продуктивності праці. І незалежно від цих санкцій курсова корекція була неминуча.

Про Крим

Коли я в фільмі "Крим. Шлях на Батьківщину" говорив, що все знаходилося під моїм особистим контролем, я не прагнув показати, що грав там якусь особливу роль. Я хотів показати, що, коли в справі бере участь легітимна влада, все виходить добре, а коли замість цього розвал і бандити, результати можуть бути катастрофічні.

Зараз ви читаєте новину «Пряма лінія Путіна: 5 спірних відповідей президента Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі