понеділок, 26 серпня 2013 19:28

"Продовжувати переговори про одночасну участь України в МС і ЗВТ з ЄС безглуздо" - перший віце-прем'єр РФ

"Продовжувати переговори про одночасну участь України в МС і ЗВТ з ЄС безглуздо" - перший віце-прем'єр РФ
Ігорь Шувалов. Фото: 1tv.ru

Перший віце-прем'єр Росії Ігор Шувалов назвав безглуздим продовження переговорів про одночасну участь України в зоні вільної торгівлі з ЄС і Митному союзі з РФ, Білоруссю і Казахстаном. Як повідомляє агентство "Інтерфакс", відповідну заяву заступник глави російського уряду зробив у понеділок, 26 серпня, за підсумками російсько-українських переговорів на рівні прем'єр-міністрів.

За словами Шувалова, Москва була готова до компромісу з Києвом у питаннях технічного регулювання торговельних відносин та фітосанітарного контролю, однак угода про зону вільної торгівлі з Євросоюзом не дозволить українській стороні домовитися з Росією про єдиний митний тариф.

Як повідомляє РІА Новости, перший віце-прем'єр заявив також, що в разі підписання Україною угоди про асоційоване членство в Євросоюзі Росія може почати застосовувати до неї спеціальні обмеження торгівлі. Шувалов пояснив це, пославшись на думку експертів, які вважають, що після підписання угоди "деякі товарні групи почнуть надходити на територію МС безконтрольно".

Зокрема, спираючись на додаток до угоди про зону вільної торгівлі СНД, Росія може вдатися до створення спеціального митного контролю або введенню єдиного митного тарифу на всі групи товарів, які надходять через російський кордон.

Українська влада раніше неодноразово заявляла про небажання вступати в МС. Угода про асоціацію з ЄС Київ, навпаки, готовий підписати і планує це зробити в листопаді 2013 року. У свою чергу, в Мінекономрозвитку Росії в середині серпня заявили, що "примус" України до вступу в МС не принесе організації користі. Дискусія про це розгорнулася на тлі повідомлень про початок Росією "торговельної війни" проти України, яка виразилася, зокрема, у претензіях до якості українських цукерок.

Україна входить до числа провідних торгових партнерів Росії на пострадянському просторі. Зокрема, з України в РФ постачають чорні метали, залізничну техніку, ядерні реактори, продовольство та інші товари. За 2012 рік українські компанії поставили до Росії товари загальною вартістю в 17,6 мільярда доларів.

Зараз ви читаєте новину «"Продовжувати переговори про одночасну участь України в МС і ЗВТ з ЄС безглуздо" - перший віце-прем'єр РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

42

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі