пʼятниця, 18 листопада 2022 08:30

Спецтема: Війна Росії проти України

"Пріоритет "Рамштайну" зараз – це засоби ППО для всієї території України" – Лакійчук

Протиповітряна оборона, артилерія, боєприпаси – це все Україна отримає в результаті "Рамштайну-7". Від Швеції — пакет допомоги на $287 млн, до якого входять, зокрема, системи ППО; від Іспанії — ще дві пускові установки Hawk та ракети до них; від Канади — транш у $500 млн допомоги та зимове спорядження; від Німеччини — протиповітряні засоби, артилерія та боєприпаси для РСЗВ; від Греції — 155-міліметрові артилерійські снаряди; від Польщі — додаткове артилерійське і протитанкове озброєння, а також засоби протиповітряної оборони малої дальності.

Військовий експерт Павло Лакійчук в інтерв'ю Gazeta.ua розповів, чого очікувати від "Рамштайну" чи як цей формат змінився.

"Рамштайни" стають буденними, – говорить Лакійчук. – Відмінностей між останніми зустрічами не було. Підтвердили результати передачі Україні наступальних озброєнь і спорядження для війни взимку. Фактично цим закріпили і пролонгували успіхи України на півдні. Міністр оборони Рєзніков підкреслив, що перший пріоритет зараз – це засоби протиповітряної оборони для всієї території України. На проміжок між "Рамштайнами" будуть напрацювання щодо підготовки армії до зими – боєприпаси, гусенична техніка, – та засоби ППО. До підтримки України залучаються все більше країн, і маємо все більше конфігурацій по зброї.

Автор: Facebook
  Павло Лакійчук: "Я не думаю, що є втома від України. По-перше, Росія не дає втомитися, тому що робить все страшніші злочини. Рішучість наших партнерів тільки зростає".
Павло Лакійчук: "Я не думаю, що є втома від України. По-перше, Росія не дає втомитися, тому що робить все страшніші злочини. Рішучість наших партнерів тільки зростає".

Чи є якісь нові тенденції у допомозі Україні?

Перше – це засоби ППО. Ворог з кожним масованим нальотом вибиває значну частину інфраструктури, пробиває нашу ППО. Що сильніша буде протиповітряна оборона на міста та енергетичні об'єкти, то менше буде ушкоджень. Зараз експерти кажуть, що треба ставити захист на об'єкти теплової генерації.

Армія – це насамперед забезпечення особового складу

Друге питання – це підтримка наших військ. Наші бійці мають бути тепло одягнені, добре екіпіровані на зимовий період. Армія – це насамперед забезпечення особового складу. Важливо також не дати противнику зберегти вогневу перевагу. Третє – це нарощування наших потужностей, щоб ми не зупиняли наступ, не зважаючи на погодні умови.

Чи вплинуло на допомогу те, що на території Польщі впали ракети?

Це питання, я так розумію, обговорювали. Зокрема, застосовувати статтю четверту чи п'яту. Але рішення тут приймають на рівні дещо вищому. Відбувся певний обмін думками. Зараз групи "Рамштайн" ніби підсумовують певний етап роботи. Визначають наступні кроки. На результати роботи цієї групи інцидент ніяк не вплинув.

На перспективу – можливо, певний вплив був. Бо ситуація там була досить нервозна. Були різні заяви політичних лідерів, не все було в одному напрямку, була певна розгубленість. Але це жодним чином не вплине на планомірний процес збору та координації у рамках "Рамштайну".

Просити можна більше, і ми просимо кожного разу

Як ми можемо використати цю ситуацію, щоб просити більше або нові види озброєння?

Просити можна більше, і ми просимо кожного разу. Але поставляються ті заявки, які наші партнери можуть опрацювати, там, де встигають напрацювати ланцюги поставок. Там, де у держав-партнерів є можливості. По суті, ми даємо генеральну направленість з нашими потребами, а вони визначають реальні можливості. А потім починається важка координуюча робота.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Втеча росіян із Херсона – куди кинуть ті частини, які відтіснили на лівий берег

Це вже не перший "Рамштайн". Чи немає відчуття, що країни втомлюються від війни в Україні? Що у них закінчуються ресурси на допомогу?

Я не думаю, що є втома від України. По-перше, Росія не дає втомитися, тому що робить все страшніші злочини. Рішучість наших партнерів тільки зростає. Про це сказав міністр оборони США Ллойд Остін на сьомому "Рамштайні".

Нам потрібно багато боєприпасів, спорядження. Нам потрібно ще більше засобів протиповітряної оборони

Яке майбутнє у формату "Рамштайн"? Що ми потенційно можемо отримати, що нам треба?

Резніков казав, що просим все, але отримуємо, що можуть дати. Багато чого нам треба. Зокрема, ракети дальнього радіусу дії, танки. Нам потрібно багато боєприпасів, спорядження. Нам потрібно ще більше засобів протиповітряної оборони. Все це нам так чи інакше дають. І даватимуть, доки російська агресія не зупиниться.

А яка буде доля "Рамштайну" далі – чи залишиться це співробітництво, чи трансформується у щось інше – зараз говорити зарано.

Які події повинні скластися, щоб нам давали більше зброї?

"Рамштайн" працює у тому режимі, в якому працює. Набагато більше, ніж є зараз, очікувати не варто. У всьому світі не так багато робочої зброї. Всі наші партнери для себе рахують середину – щоб допомогти Україні і щоб не знижувати рівень обороноздатності своєї держави. Або якщо знижувати, то у певних межах. Щоб зберегти можливість дати відповідь, але й допомагати Україні.

Зараз ви читаєте новину «"Пріоритет "Рамштайну" зараз – це засоби ППО для всієї території України" – Лакійчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі