четвер, 05 березня 2009 15:16

Президента закликають персонально відповідати за кризу

Президента закликають персонально відповідати за кризу

Економічна ситуація в Україні змусила президента Асоціації українських банків О.А.Сугоняка звернутись до Президента України В.Ющенка.

У відкритому листі до Президента Сугоняко наголошує, що відновити економіку, не змінивши наявну систему влади, неможливо. Позитивні зрушення дасть лише пряма персональна відповідальність президента за подолання економічного хаосу.

Першим кроком до подолання кризи мав би стати публічний діалог Президента з суспільством, владною верхівкою і опозицією про надання йому законних повноважень для роботи над виведенням країни з кризової ситуації.

Далі наводимо повний текст листа.

Шановний пане Президенте !

П"ятимісячне сповзання країни в економічний і соціально-політичний колапс за потурання всієї системи влади примушує мене звернутися до Вас з наступним.

У газеті "Голос України" від 04.02.2009 р. була надрукована моя стаття "Економічну кризу подолаємо, якщо вийдемо з політичної", в якій зроблено наголос на тому, що:

Українське суспільство несе недопустимо великі втрати за кожен день продовження економічної кризи в країні.

Економічна ціна кризи для нашого народу суттєво зросте, якщо негайно не розпочати відновлювальні процеси в економіці країни.

Відновлювальні процеси в економіці не можуть початися без подолання кризи влади, без встановлення персональної відповідальності керівника держави за вихід країни з кризи і концентрації у нього необхідних повноважень та формування нового антикризового складу виконавчої влади.

Щоб пояснити мої мотиви звернення з цим листом до Вас, пане Президенте, констатую наступне.

Весь час моєї роботи в АУБ з 1993 року характеризувався недержавним підходом влади щодо національної банківської системи (податки, диктат позичальника над кредитором, безмежний допуск у галузь іноземного капіталу і т.п.). В час теперішньої економічної кризи діяльність органів влади стала вкрай небезпечною для галузі, про що АУБ наголошувала у своїх зверненнях до Верховної Ради, Кабінету Міністрів і Національного банку України та інших публічних документах. Сьогодні є очевидним – ця система безвідповідальної влади рано чи пізно доконає банківську та інші галузі економіки і принесе біду українському народові, якщо її негайно не замінити на владу відповідальну.

Так розпорядилася доля, що історична відповідальність за Україну лежить на Президентові, хоч формально вона розпорошена між гілками влади. В час виклику цивілізаційного масштабу ця відповідальність вимагає від Президента країни і нової еліти рішучих дій і одвертої правди. Українське суспільство має потребу знати про погляди Президента на таке:

Чи поділяєте Ви думку, що наявна система влади, частиною якої є Президент країни з обмеженими повноваженнями, не здатна в принципі запустити відновлювальні процеси в економіці?

Якщо так, чи розглядаєте Ви можливість взяти на себе особисто, за належного суспільного сприяння, справу виведення країни з економічної кризи і порятунку країни?

Чи поділяєте Ви думку, що за півтора-два роки можна зупинити негативні тенденції в економіці та започаткувати позитивні зміни?

Чи доцільно було б Президентові країни розпочати публічний діалог з суспільством та з керівництвом Верховної Ради, Кабінету Міністрів України і опозиції про те, щоб йому надали законні повноваження для роботи над виведенням країни з кризової ситуації?

В народі є сили, пробуджені Майданом, яких політична верхівка недобачає і не враховує. Вони приходять в рух. Ці сили сприятимуть позитивним зусиллям, при належних діях оновленої влади.

Продовження існування владної невизначеності поширює гангрену з владної верхівки на суспільство і загрожує суспільним хаосом.

Шановний Вікторе Андрійовичу, у суспільства є вимога відповідальної влади, яка повірить у свій народ і його високе призначення, є домагання розумних та рішучих дій в час кризи.

Нагальна мета перед державою окреслюється ясно – вихід з економічної кризи. Мета подальшої діяльності ставить вимоги до якості владної команди.

Пряма персональна відповідальність за подолання економічного хаосу сприятиме правдивому визначенню причини кризи і шляху виходу з неї, підніме довіру людей до влади. Бо владі не вистачає не тільки грошей, їй не вистачає, в першу чергу, головного політичного ресурсу – довіри народу. Відновлення довіри є необхідною умовою зупинення деградації країни.

Криза вимагає від українців навернутися до правди і не дозволяє нам жити по-старому.

Буду вдячний за Вашу відповідь, пане Президенте.

Зі щирою повагою, Олександр Сугоняко

 

Зараз ви читаєте новину «Президента закликають персонально відповідати за кризу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі