пʼятниця, 29 листопада 2013 09:25

Президент Литви: ми не змогли переконати Януковича підписати Угоду з ЄС

Президент Литви: ми не змогли переконати Януковича підписати Угоду з ЄС
Віктор Янукович і Даля Грібаускайте. Фото: zn.ua

Керівництво Євросоюзу в четвер у Вільнюсі не змогло переконати президента України Віктора Януковича підписати договір про асоційоване членство та про вільну торгівлю.

Про це заявила президент Литви Даля Грібаускайте.

Як повідомила вона агентству BNS, Янукович не послухав аргументів про те, яку користь ці договори дали новим державам - членам ЄС.

"На жаль, поки здається, що ці аргументи не досягли ні вух президента України, ні його думок, і поки ми бачимо, що позиції ще не змінилися", - сказала президент після зустрічі керівників ЄС та країн-учасниць програми "Східне партнерство".

За її словами, Янукович на зустрічі намагався запропонувати тристоронні переговори між ЄС, Україною і Росією. Представники ЄС ще раніше таку пропозицію відхилили.

"Країни-члени в черговий раз почули аргументи від президента України. Здебільшого президент України говорив не про договір, не про його підписання, а про економічні проблеми, які мають місце зараз на Україні і які треба вирішувати, хотів, щоб ці проблеми вирішувалися спільно і ЄС, і Росією", - сказала литовський президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Це криза не на десятиліття, це криза — назавжди

"Всі країни, особливо 12 нових країн-членів, висловилися і показали на своєму прикладі, що означають договори про вільну торгівлю з Європою, і зближення з Європою, і що за 15 років 12 нових європейських країн досягли такого прогресу саме тому, що підписали такий договір", - сказала президент.

Нагадаємо зараз у Вільнюсі триває саміт "Східного партнерства", на якому Україна планувала підписати угоду про асоціацію з ЄС.

Минулого тижня уряд України зупинив переговори про підписання договору про асоційоване членство України з ЄС.

Незважаючи на це президент України вирішив приїхати на саміт до Вільнюса. Канцлер Німеччини Ангела Меркель у четвер увечері в Вільнюсі сказала, що двері ЄС завжди залишаються відкритими для України, незважаючи на провал планів підписати договір в п'ятницю в Литві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Янукович неочікувано став сильним геополітичним гравцем"

Привітання від ЄС отримали Молдова і Грузія - у Вільнюсі була досягнута остаточна домовленість щодо парафування договорів про асоційоване членство цих країн з ЄС. Підписати ці договори намічається в наступному році.

У четвер ввечері в великокнязівського палаці відбулася неформальна частина саміту ЄС - зустріч глав держав і урядів ЄС, пізніше до них приєдналися президенти України, Грузії, Вірменії та Азербайджану, прем'єр Молдови і міністр закордонних справ Білорусії.

Зараз ви читаєте новину «Президент Литви: ми не змогли переконати Януковича підписати Угоду з ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

63

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі