понеділок, 21 січня 2013 14:23

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Правоохоронна система залежна від суб'єктивної волі "царя" - експерт

Правоохоронна система залежна від суб'єктивної волі "царя" - експерт
Сергій Таран: Янукович має обирати - або він президент пожиттєво, або сидітиме у тюрмі. Фото: elektorat.te.ua

Політолог Сергій Таран сумнівається, що опозиція зможе домогтися відставки генпрокурора Віктора Пшонки. Про це він сказав в коментарі Gazeta.ua.

"Зібрати сесію може і вдасться, адже представники влади заявили, що вони ніби не проти. Але у відставку ніхто нікого відправляти не буде. Хоча вимагати її опозиція має у будь-якому разі. Якщо цього не робитиме, то виникатимуть питання, на що взагалі вона здатна в цій ситуації", - зазначив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Регіонали" вимагають проведення позачергової сесії Ради

За його словами, якщо опозиція хоче бути ефективною, маю не обмежуватися парламентською роботою. "Якщо боротьба опозиції обмежуватиметься стінами Верховної Ради, то ніякого ефекту не буде. Треба розуміти, що своїми заявами, які координовані із Адміністрацією президента, генпрокурор Віктор Пшонка ставить владу перед вибором – у 2015 році їй не буде що втрачати. Якщо опозиція прагне змін, повинна розуміти, що доля президентських виборів вирішуватиметься не тільки в парламенті, а й поза ним. Всі зусилля мають бути скеровані туди", - наголосив Таран.

Політолог впевнений, що опозиціонери повинні створювати мережі в регіонах - у робочих колективах, серед студентства. "Це та робота, якою в Україні партії взагалі не займаються. Згадують про це лише під час виборів. А між виборами цього не роблять. Хоча діяльність партії має полягати саме в такій роботі. Зараз та ситуація, коли опозиція може та зобов'язана створювати такі мережі. Може, вони цим і займаються, але ми цього не бачимо – ефекту немає. Бо наші партії не звикли до міжвиборчої роботи", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Геть політичних збоченців!" - молодь прийшла до президента

Коментуючи завершення розслідування справи про вбивство бізнесмена Євгена Щербаня та звинувачення прокуратури на адресу екс-прем'єра Юлії Тимошенко, експерт зауважив: "Це означає, що в Україні взагалі відсутня правоохоронна система. Вона залежна від суб'єктивної волі "царя". Верховенство права у нас відсутнє. Воно має дуже вибірковий характер. Зрозуміло, що якби ця справа мала перспективу, її б завершили ще за часів Леоніда Кучми, який, до речі, теж хотів посадити Тимошенко до в'язниці. Навіть не юристам очевидно, що в нормальній судовій системі ця справа була б абсолютно безперспективною. Але в Україні таке можливе. Це дуже сумний факт. Влада іде на ірраціональний крок, аби тримати Тимошенко за ґратами. Нас чекає серйозне  загострення політичної ситуації до 2015 року. Янукович має вибрати: він пожиттєвий президент чи буде у в'язниці. Третього варіанту немає. Просто бути в політиці він після цього всього вже не може".

Зараз ви читаєте новину «Правоохоронна система залежна від суб'єктивної волі "царя" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі