четвер, 30 квітня 2009 10:00

Прабатько "Свободи" поміняв місцями Ющенка і Тимошенко

Прабатько "Свободи" поміняв місцями Ющенка і Тимошенко
Колишній лікар-психіатр Ярослав Андрушків розповів Gazeta.ua про нинішній етап переговорів із внесення змін до Конституції між прем"єром Юлією Тимошенко і лідером Партії регіонів Віктором Януковичем. Також розповідав про вдалі та хибні кроки українських високопосадовців. У 1990-х він очолював ультраправу Соціал-національну партію України. Згодом вона стала Всеукраїнським об"єднанням "Свобода" під проводом Олега Тягнибока. Тепер Андрушків спостерігає за політикою збоку.

На його думку, Тимошенко хоче "кинути" Януковича.

"Треба розуміти психологію Тимошенко. Навіть якщо вона поступається, то діє по-ленінськи: крок назад, щоби пізніше зробити два вперед. І Янукович це розуміє. Він бачить, що йому відводиться роль того, кого мають "кинути". І намагається цього уникнути", — міркує він.

Андрушків впевнений, що політики проводять дискусії лише задля того, щоб відвернути людей від основних проблем.

- У кримінальному світі є поняття "повісити фонарь". Тобто відвернути увагу від головного, - проводить він аналогію. - Політичні лідери постійно відволікають людей від реальних насущних проблем. А суть в одному: матимуть прості громадяни вплив на розподіл державних грошей чи ні? Інакше кажучи — чи можна буде далі красти?

Про своїх колишніх партійних побратимів говорити відмовляється. Зауважує лише, що не здивувався їхньому успіху на Тернопільщині. Він недавно вперше побував на Луганщині, будучи галичанином.

— Я зрозумів, чому Київ включився під час помаранчевої революції на одному боці з Галичиною. Тут європейська поведінка людей — є відчуття гідності, у кожного своє поле, в яке ми одне одному не залазимо. А на Донбасі люди простіші, грубіші у стосунках між собою. Там не сприймають тих, які не з Донбасу. Хоча й дуже розчарувалися в Януковичі. Але голосуватимуть за нього, бо немає альтернативи. Так само Галичина голосувала за Кучму 1999-го.

Кучма, на його думку, міг досягти значно більших успіхів, якби був більшим патріотом

- За нього була стабільність, необхідна в той період для існування держави. Кучма був директором заводу, а тоді фактично став директором України. Міністри для нього були начальниками цехів: викликати, "вжарити"... Якби він був патріотичніше налаштований, то кращого президента годі було б шукати на той період. Його мінус був у посередньому патріотизмі. Ющенко — більший патріот, але слабший організатор. Він був кращий прем"єр, аніж президент. На жаль, його рис немає у Тимошенко.

Андрушків каже, що Тимошенко з Ющенком сидять не в тих кріслах. Юлія Володимирівна була би кращим президентом, а Віктор Андрійович - головою уряду.

- Краще б вона не мала впливу на економіку, займалася лише зовнішньою політикою. Тимошенко рішуча, вольова, вміє зайняти позицію і не відступити. Проте економіки не відчуває, бо ніколи не була бізнесменом. Коли вона стає прем"єром, одразу настає економічна криза. Не тільки тому, що вона краде. Крали і Пустовойтенко, і Янукович, і Єхануров. Але ж при крадіжках одних є стабільність, а при крадіжках інших — колапс.

Ющенко та Яценюк мають щось на кшталт домовленостей Єльцина та Путіна, вважає він.

"Він хоче показати, що Яценюк — не його людина. Мовляв, він сам іде на президентство і буде боротьба. Яценюк дуже швидко стане самостійним, і Ющенко це чудово розуміє. Але в них буде домовленість, як у Єльцина і Путіна — ніхто нікого не чіпатиме.

Повний текст інтерв"ю з Ярославом Андрушківим читайте у сьогоднішньому номері "Газети по-українськи".

Зараз ви читаєте новину «Прабатько "Свободи" поміняв місцями Ющенка і Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі