середа, 21 листопада 2018 09:31

"Потрібно знову зблизитись із Росією": 5 років тому почався Євромайдан

Автор: YouTube
  Протестувати проти відмови влади від євроінтеграції у той же день вийшли півтори тисячі людей, за місяць на Майдані стояло біля 600 тисяч
Протестувати проти відмови влади від євроінтеграції у той же день вийшли півтори тисячі людей, за місяць на Майдані стояло біля 600 тисяч

5 років тому, 21 листопада 2013-го, уряд вирішив відмовитись від євроінтеграції та призупинити процес підписання Угоди про асоціацію з Європейським союзом.

Своє рішення обґрунтували тим, що зближення з Європою віддалить Україну від Росії та завадить формуванню незалежного внутрішнього ринку.

"Рішення ухвалили з метою вжити заходів щодо забезпечення нацбезпеки, більш детального вивчення та опрацювання комплексу заходів, які необхідно здійснити для відновлення втрачених обсягів виробництва та напрямів торговельно-економічних відносин із Російською Федерацією та іншими державами — членами СНД.

Метою цього рішення є формування належного рівня внутрішнього ринку, який забезпечував би паритетні відносини між Україною та державами — членами Європейського Союзу, що є базовим принципом міжнародного права та основою економічної безпеки держави".

Прем'єр-міністр Микола Азаров доручив МЗС, Мінекономрозвитку і Мінпромполітики запропонувати ЄС і Росії зібрати комісію на тристоронній основі.

"Потрібно відновити активний діалог із Російською Федерацією та іншими країнами Митного союзу і державами-членами СНД щодо пожвавлення торговельно-економічних зв'язків з метою збереження та зміцнення спільними зусиллями економічного потенціалу держави".

Після такої заяви на Майдан Незалежності у Києві вийшли майже 1,5 тис. людей. Серед них журналісти, громадські діячі, представники опозиції. Одразу ж на Майдані почали збиратись загони спецпризначення "Беркут". За загонами "Беркута" почали встановлювати новорічну ялинку.

На вулиці виходили жителі Вінниці, Донецька, Львова, Сум, Харкова, Миколаєва та Чернівців. Акції протесту називали Євромайданом.

24 листопада у Києві на Майдан вийшло біля 100 тис. людей. Український протест підтримали у Європі. Європейський союз від тристоронніх переговорів із Москвою відмовився.

30 листопада начальник МВС у Києві Валерій Коряк віддав наказ силою розігнати Євромайдан. Силовики декілька разів намагались штурмом взяти наметове містечко. Тодішній президент Віктор Янукович прийшов на круглий стіл із лідерами опозиції тільки 13 грудня, після 20 днів сутичок протестантів із спецпризначинцями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Слідство встановило місце, з якого снайпер стріляв у майданівців

Жодних наслідків ця зустріч не дала, у відповідь на протести громадськості Верховна Рада підняттям рук проголосувала за диктаторські закони 16 січня, які обмежували права на вільні зібрання і свободу слова.

22 лютого Янукович втік із Києва. Тоді ж Верховна Рада проголосувала за усунення президента Януковича з посади. За 5 днів його заяву поширили телеканали Росії, куди він втік із сином. У зверненні він назвав себе легітимним президентом, а рішення Верховної Ради незаконним.

Сьогодні екс-президента Віктора Януковича підозрюють у державній зраді, пособництві в умисних діях, вчинених із метою зміни меж території та державного кордону та пособництві у веденні агресивної війни. Справу розглядають в Оболонському суді столиці. Янукович проживає в Російській Федерації.

Зараз ви читаєте новину «"Потрібно знову зблизитись із Росією": 5 років тому почався Євромайдан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі