середа, 11 жовтня 2017 13:59

Порошенко заспокоїв європейців щодо мовного питання

Порошенко заспокоїв європейців щодо мовного питання
Засідання Венеціанської комісії. Фото: iPress.ua

Україна внесе у закон про освіту корективи Венеціанської комісії.

Таку впевненість висловив президент Петро Порошенко, виступаючи на засіданні ПАРЄ у Страсбурзі.

"Ми направили закон Венеціанській комісії на розгляд. Ми готові до діалогу. Ми спеціально не розглядали наступних законів щодо освіти, спочатку хочемо почути результати комісії... І я переконаний, що ми повністю впровадимо висновки Венеціанської комісії", - сказав президент.

Він висловив сподівання, що висновки Венеціанської комісії дозволять зняти всі суперечки навколо цього закону.

"Хочу запевнити - ми будемо належним чином гарантувати мовні права відповідно до національного законодавства та міжнародних зобов'язань і стандартів. У тому числі і право навчатися рідною мовою, при цьому вивчаючи державну мову - українську", - наголосив Порошенко.

Відповідаючи на питання щодо закону про освіту він говорив болгарською, румунською, польською, російською, англійською та українською.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко словами Черчилля відповів на пропозицію продати Крим

5 вересня народні депутати 255-ма голосами підтримали освітню реформу. 28 вересня закон "Про освіту" набув чинності. Він передбачає, що діти з нацменшин в Україні продовжуватимуть вивчати рідну мову у молодших класах, а із середньої школи починатимуть вчитися державною мовою. Якщо мова нацменшини належить до мов Європейського Союзу, можливе викладання також нею однієї або кількох дисциплін.

Занепокоєння освітньою реформою в Україні висловили Болгарія, Угорщина, Румунія, Росія та Молдова. Там вважають, що український закон "Про освіту" порушує права їхніх меншин. При цьому в Угорщині, до прикладу, українською мовою викладають лише в одному ліцеї.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко заспокоїв європейців щодо мовного питання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі