середа, 04 лютого 2015 08:46

Порошенко пригрозив Путіну показати світу сотні іменних жетонів солдатів РФ

Порошенко пригрозив Путіну показати світу сотні іменних жетонів солдатів РФ
elysee.fr

Щоб схилити Володимира Путіна до укладання мирної угоди, Петро Порошенко пригрозив наприкінці серпня 2014 року опублікувати в інтернеті інформацію зі сотень армійських жетонів російських солдатів, узятих у полон або вбитих в Україні.

Про це пише "Financial Times" у другій статті серії "Битва за Україну" під заголовком "Як дипломатичний успіх зійшов нанівець".

Матеріал FT підготовлено за результатами бесід із міністрами, високопоставленими чиновниками ЄС, дипломатами, офіційними особами й співробітниками спецслужб із понад 10 країн.

Як пише видання, президенту України терміново потрібно було зупинити наступ сил, які протистоять українській армії, а для того, щоб домовитися про припинення вогню, йому потрібен був президент РФ Путін.

Діяти доводилося швидко: за словами західного дипломата, Порошенко боявся, що "у два дні втратить [свою посаду]", якщо не досягне перемоги чи миру.

Тому він подзвонив Путіну й заявив: якщо бойові дії не будуть припинені, Київ викладе в інтернет армійські жетони російських солдатів, а також зв'яжеться із їхніми матерями й дружинами, щоб розповісти, де вони перебувають.

Цю історію Порошенко згодом розповідав декільком високопоставленим західним чиновникам, хоча російські представники її не підтверджують.

Деякі вважають це свого роду показною хоробрістю з боку Порошенка, якому терміново потрібно було врятувати країну, зазначає FT.

Видання також відзначає, що заради установлення миру Порошенко був готовий піти і на перегляд тарифів по численних товарних позиціях у рамках економічної частини угоди про асоціацію з Євросоюзом, як на тому наполягала Росія. Але проти цього виступив голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу.

У підсумку, у якості компромісу, було вирішено відкласти набуття чинності економічною частиною угоди з українського боку.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко пригрозив Путіну показати світу сотні іменних жетонів солдатів РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі