середа, 24 червня 2020 13:28

Почали судити Тимошенко

9 років тому, 24 червня 2011-го, у Печерському районному суді міста Києва розпочався попередній розгляд у справі колишньої прем'єрки Юлії Тимошенко.

Автор: Reuters
  Юлія Тимошенко з адвокатом Сергієм Власенком в залі Печерського суду.
Юлія Тимошенко з адвокатом Сергієм Власенком в залі Печерського суду.

Її звинувачували у перевищенні влади та службових повноважень під час підписання газових контрактів із Російською Федерацією 19 січня 2009 року. Їх Тимошенко укладала з тодішнім російським прем'єром Володимиром Путіним.

"Реальна картина стала зрозумілою дуже швидко: з 2010 року українські споживачі отримали ціну на рівні, значно вищому за європейський. У підсумку Україна переплатила Газпрому за поставлений газ від $16,8 млрд до $28,8 млрд, - пише у статті теперішній голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв. - Натомість у транзитному контракті тарифні ставки безпідставно занизили. За розрахунками Нафтогазу, представленими в арбітражі, Україна недоотримала від Газпрому за транзит близько $17 млрд".

У день суду Тимошенко заявила: "Сьогодні починається судилище, яке замовлене, організоване і забезпечене Віктором Януковичем", "Вирок уже заздалегідь заготовлений, і суддя поставлений до відома". Янукович тоді був президентом. Через 3 роки Верховна Рада позбавила його звання президента, він утік до Росії, а Путін розпочав військову агресію проти України - Росія окупувала Крим і окремі райони Донецької і Луганської областей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди зібралися під судом, де розглядають справу Порошенка

На засіданні суддя Родіон Кірєєв відмовив Юлії Тимошенко у його відводі.

Автор: sud.ua
  Суддя Родіон Кірєєв зник після звільнення із в’язниці Юлії Тимошенко в лютому 2014 року. Правоохоронці оголосили його в розшук. У 2016 році його звільнили з посади судді. Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко заявляв, що Кірєєв переховується в окупованому Криму.
Суддя Родіон Кірєєв зник після звільнення із в’язниці Юлії Тимошенко в лютому 2014 року. Правоохоронці оголосили його в розшук. У 2016 році його звільнили з посади судді. Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко заявляв, що Кірєєв переховується в окупованому Криму.

В цей час біля суду зібралися прихильники експрем'єрки. У приміщенні суду включили пристрої, які перешкоджають роботі мобільного зв'язку та інтернет-трансляції, заявив тодішній заступник голови партії "Батьківщина" Олександр Турчинов.

Генеральну прокуратуру очолював Віктор Пшонка. Він теж утік після подій Революції гідності. За даними ЗМІ, переховується в Росії.

5 серпня 2011 року Тимошенко заарештовали в залі суду. А 11 жовтня суддя Кірєєв виніс вирок - 7 років ув'язнення, 3 роки позбавлення перебування на посаді у владі.

Колишню прем'єрку етапували з Лук'янівського СІЗО до Качанівської колонії в Харкові.

Автор: Reuters
  Тимошенко в ізоляторі, Київ.
Тимошенко в ізоляторі, Київ.

А потім перевезли до центральної клінічної лікарні Укрзалізниці в Харкові, де вона перебувала під посиленою охороною в умовах в'язничного режиму.

Тимошенко вийшла на волю 22 лютого 2014 року. Того дня Верховна Рада ухвалила постанову про виконання міжнародних зобов'язань щодо її звільнення.

Експрем'єрку вивезли з лікарні УЗ.

Після перельоту до Києва активісти Самооборони зупинили кортежі її та Арсенія Яценюка. Людям не сподобалося, що обоє їхали не через загальний виїзд з аеропорту "Київ".

Активісти казали: "Нас трішки зачепило, як ви сюди заїздили. Ми хочемо збудувати нову Україну, де не буде блатних".

"Так, я з вами згоден, ви праві", - погодився Яценюк та вибачився за те, що автомобілі поїхали "не туди".

"Юлія Володимирівна, пам'ятайте, хто зробив цю Революцію. Не забувайте!" - сказали Тимошенко. Ввечері вона з'явилася на Майдані.

На президентських виборах у травні 2014 року Юлія Тимошенко посіла друге місце - з 12,81% підтримки і програла Петру Порошенку.

У березні 2019 року на президентських виборах Тимошенко посіла третю сходинку - її підтримали 13,4% виборців. В другому турі виборів Порошенка переміг Володимир Зеленський, який став президентом.

Зараз ви читаєте новину «Почали судити Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі