четвер, 27 квітня 2023 18:53

Спецтема: Війна Росії проти України

ПАРЄ назвала геноцидом депортацію росіянами українських дітей

ПАРЄ назвала геноцидом депортацію росіянами українських дітей
Резолюцію ПАРЄ ухвалила у четвер. Фото: coe.int

Парламентська асамблея Ради Європи засудила депортацію російськими окупантами українців до Російської Федерації.

Відповідну резолюцію Асамблея ухвалила на пленарному засіданні весняної сесії у четвер в Страсбурзі.

ПАРЄ закликала терміново вжити заходів для притягнення до відповідальності винних у насильницькій депортації дітей і цивільного населення України.

Також підтримали видачу Міжнародним кримінального судом ордера на арешт президента РФ Володимира Путіна і російської "дитячої омбудсменки" Марії Львової-Бєлової.

Закликали країни-учасниці Римського статуту виконувати свої зобов'язання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кулеба пояснив, як треба судити Путіна

Наголосили на необхідності покарання самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Також серед осіб, щодо яких міжнародні правозахисні організації заявили про пряму відповідальність, назвали: прем'єр-міністра РФ, російських міністрів освіти та охорони здоров'я, першого заступника керівника адміністрації Путіна, губернаторів Краснодарського краю, Магаданської області, Камчатського краю, президента Татарстану і главу Республіки Адигея.

"Асамблея підкреслює, що насильницьке переміщення дітей з однієї групи в іншу з наміром знищити, повністю або частково, національну, етнічну, расову або релігійну групу вважається злочином геноциду відповідно до Конвенції про геноцид 1948 року. Що збігається з задокументованими доказами депортації і насильницького переміщення українських дітей у Російську Федерацію або на території, що тимчасово перебувають під російською окупацією", – сказано у резолюції.

У березні МКС у Гаазі видав ордер на арешт Путіна і Львової-Бєлової. Обох підозрюють у скоєнні воєнного злочину незаконної депортації і переміщення дітей з окупованих районів України до РФ.

Путін має офіційний статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину, сказав генеральний прокурор України Андрій Костін.

Торік Львова-Бєлова "всиновила" хлопчика, якого окупанти викрали з Маріуполя.

Зараз ви читаєте новину «ПАРЄ назвала геноцидом депортацію росіянами українських дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі