четвер, 19 листопада 2020 19:18

Останній рік роботи Укроборонпрому був далекий від прозорості - Огризко

Останній рік роботи Укроборонпрому був далекий від прозорості - Огризко
Підприємство може бути успішним, коли воно прозоре, і його можна контролювати - Огризко. Фото: comments.ua

"Я є і буду прихильником транспарентності, прозорості, фаховості – тоді будь-яка наглядова рада буде працювати ефективно. Якщо ж це формалізм – ми матимемо ті проблеми, які були і раніше. Та останній рік був далекий від всіх цих процесів", - заявив екс-голова МЗС і колишній член Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони (НАКО) Володимир Огризко, коментуючи намагання ДК "Укроборонпром" створити наглядову раду ДП "Антонов".

Огризко зазначив, що є прихильником проведення незалежного аудиту ДК "Укроборонпром", оскільки концерн не є прозорою структурою, що обумовлює можливість корупційних зловживань.

"Я певний час був членом незалежного антикорупційного комітету з питань оборони. Це було рік тому. Ми просували ідею проведення незалежного аудиту в "Укроборонпромі", який би показав, що там можна було б зробити. В період, поки ми займалися УОПом – однозначно висновки з приводу них такі: Для всіх було очевидно, що "Укроборонпром" не є прозорою структурою. Всім було зрозуміло, що через цю непрозорість є можливі зловживання. Мета НАКО полягала у тому, щоб розробити пропозиції "Укроборонпрому", щоб вони могли перейти на нові стандарти. Одним з таких елементів був аудит. При цьому це складна історія, бо в уряду не було грошей, американці напряму відмовилися давати гроші, тому виникла затримка із цим питанням.

З приводу корпоративного управління – підприємство може бути успішним, коли воно прозоре, і його можна контролювати. Старі наглядові ради складалися з представників "Укроборонпрому" або приписаних до них людей, які займалися не завжди веселими справами. Тому такий склад не мав ніякого сенсу", - зазначив Огризко.

Між новоствореним Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості, яке очолює віце-прем'єр Олег Уруський, і ДК "Укроборонпром" розгорівся конфлікт щодо передачі міністерству низки авіапідприємств. Як стало відомо минулого тижня, Кабмін прийняв рішення про передачу Міністерству з питань стратегічних галузей промисловості з промислового концерну "Укроборонпром" наступні заводи і конструкторські бюро: "Антонов", "Харківське державне авіаційне виробниче підприємство" (ХДАВП), "Завод 410 ЦА", "Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро" Прогрес "ім. Івченка", "Харківський машинобудівний завод "ФЕД"" і "Харківське агрегатне конструкторське бюро". Перед тим члени асоціації "Укравіапром" разом з представниками Об'єднання організацій роботодавців авіаційної промисловості й профспілки авіабудівників закликали підпорядкувати державне підприємство "Антонов" та інші підприємства галузі авіабудування Міністерству з питань стратегічних галузей промисловості, забравши їх в "Укроборонпрому". Також на минулому тижні стало відомо, що ДК "Укроборонпром" намагається терміново змінити форму управління та створити наглядову раду ДП "Антонов" і не допустити його передачі Міністерству з питань стратегічних галузей промисловості.

Зараз ви читаєте новину «Останній рік роботи Укроборонпрому був далекий від прозорості - Огризко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі