понеділок, 14 травня 2012 17:27

Опозиція заклала свою поразку, коли проголосувала за закон про вибори - експерт

Опозиція заклала свою поразку, коли проголосувала за закон про вибори - експерт
Віктор Чумак. Фото: www.newsmarket.com.ua

Заяви Арсенію Яценюка про те, що необхідно змінити закон про вибори і ввести пропорційну систему з відкритими списками — це абсолютна непослідовність.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив політолог Віктор Чумак.

"Саме у той момент, коли голосували за цей закон, була можливість стати стіною на вимоги влади прийняти закон, який зараз дає велике поле для маніпуляцій щодо мажоритарної складової виборів", - наголосив він.

Експерт переконаний, що на виборах за партійною системою, навіть при закритих списках, маніпуляцій може бути набагато менше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Партія регіонів визначиться з програмою та списком на вибори влітку

"А от на мажоритарці достатньо важко прослідковуються маніпуляції, якісь фальсифікації. Тому саме на цьому наполягала влада. Опозиції потрібно було одразу наполягати на тому, що потрібно ухвалювати пропорційний закон з відкритими списками", - наголосив він.

Чумак додав: "Тобто, ці закони, які вже були напрацьовані, які були подані в парламенті, які пройшли всі міжнародні експертизи, всю міжнародну підтримку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиція планує отримати на виборах 240 мандатів

"Але коли опозиція пішла на такий компроміс, вона одразу заклали свою поразку на цих виборах. На час ухвалення такого закону, вони повважали його за менше зло. Але будь-яке зло — залишається злом. І воно не буде нести жодного добра. І зараз вони над цим задумуються", - підкреслив експерт.

Політолог наголосив, що в опозиції величезна відповідальність за цей закон, адже за нього голосували більш ніж 390 депутатів — і влада, і опозиція. "Тому на них лежить і відповідальність за цей закон, і результат виборів", - додав він.

Наступний парламент, на думку Чумака, також не зможе внести зміни у закон про вибори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Партії регіонів обіцяюють на виборах битися до останнього

"Я не думаю, що наступний парламент зможе піти шляхом європеїзації системи. На жаль, якщо збережеться та сама більшість, та сама влада, то європейський закон, або закон, який дає можливість виборцям впливати на якість влади, є невигідним. Такі закони не співпадають з інтересами цієї влади і вони не співпадатимуть з інтересами тих депутатів, які будуть знаходитися в парламенті", - підсумував політолог.

Зараз ви читаєте новину «Опозиція заклала свою поразку, коли проголосувала за закон про вибори - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі