субота, 22 серпня 2020 17:00

Незалежність - це вікно можливостей

Незалежність - це вікно можливостей

Незалежність – це процес, а не статика. Не можуть люди прокинутися якогось дня незалежними. Багато ще моментів є залежних у багатьох людей. Вони не відчувають до кінця незалежності. І це означає, що в нас попереду будуть ще нові й нові етапи розвитку нашої незалежності", - сказав Gazeta.ua філософ і релігієзнавець Ігор Козловський

"Це поняття, яке треба розпаковувати. Для мене незалежність є не тільки від чогось, але й для чогось. Для чого ми незалежні? Зрозуміло, що ми стали незалежні від імперії. Це не зразу відбулося, але ж поступово ми знаходимо свій шлях, свої вектори розвитку. Рухаємося в Європу і під безпекову парасольку НАТО. Це нормальний процес. Але і для чого? Яка повинна бути візія нашої України? Що ми розуміємо під свободою, і як ми повинні використовувати цю свободу? Незалежність – це вікно можливостей.

Недарма наша революція – революція гідності. Адже гідність – це самоповага і повага до інших. Ми декларували цю гідність. Але гідність є також важливим чинником нашої незалежності як зрілості виборів і відповідальності за ці вибори", - зазначив мислитель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Незалежність - це розрив із тоталітарним та початок розбудови

"Будь-яке явище в історії – це процес. Воно не відбувається миттєво. Вам дали свободу, ви вийшли на свободу – і що? Я бачив багато карних злочинців, які виходили на свободу з в'язниці. Я його запитую, що він буде робити, і розумію, що він буде займатися тим самим, чим займався до ув'язнення. Тобто він виходить за межі вязниці чи колонії, але він не виходить за межі своєї внутрішньої вязниці. Він не змінюється. А це означає, що він не виходить на свободу. Він виходить на волю, як пташка, яка вилетіла з клітки, але не на свободу. Тому що свобода пов'язана з відповідальністю. Так і з незалежністю. Незалежність – це процес, а не статика. Не можуть люди прокинутися якогось дня незалежними. Це процес", - підкреслює Ігор Козловський.

Володимир Зеленський підписав указ "Про відзначення 29-ї річниці Незалежності України". Кабінет міністрів має розробити й забезпечити реалізацію заходів святкування 29-ї річниці Незалежності України з урахуванням вимог щодо запобігання поширенню хвороби Covid-19.

Зараз ви читаєте новину «Незалежність - це вікно можливостей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі