вівторок, 01 жовтня 2013 17:07

Небоженко: Нинішнє лідерство Януковича ще не забезпечить йому перемогу в 2015

Небоженко: Нинішнє лідерство Януковича ще не забезпечить йому перемогу в 2015
Віктор Небоженко. Фото: lenta-ua.net

Політолог, соціолог Віктор Небоженко переконаний, що президент Віктор Янукович не є лідером електоральних симпатій. Те, що в нього високий рейтинг, у порівнянні із іншими політиками, свідчить про те, що він давно почав свою політичну кар'єру, а також про те, що за нього голосує "нечуттєвий", та "жорсткий східноукраїнський електорат".

Таку думку він висловив в коментарі Gazeta.ua.

"Це не лідерство — це жорсткий східноукраїнський електорат. Це — те, що соціологи називають електоральним гетто — що просто найбільший на території України", - наголосив він.

Окрім того, він зауважив, що на результати треба дивитися через призму того, що "опитування проводила партійна соціологія". "Хоча, він і справді попереду інших, проте в основному за нього голосують у Східній Україні. Окрім того, цей електорат залишається нечуттєвим до таких тем, як рух в Європу, або російська мова (в статусі державної мови — ред.), або ще щось, чим завжди маніпулювала Партія регіонів. Тобто в нього не збільшився електорат після того, як він оголосив про різку зміну геополітичного курсу, але й не зменшився", - підкреслив соціолог.

Водночас, за його словами, "природа цих цифр в тому, що інші електорати рухаються, а його як був, таким і лишився".

"Тобто ми можемо сперечатися між 22% і 28%. Але менше 20% голосів він знижувався лише 2005 році. За моїми підрахунками -14%. Це був мінімальний, а максимальний — 25, 26%. А у всіх інших менше, бо вони нещодавно прийшли в політику. Тому говорити про лідерство не доводиться. Треба просто вірно розуміти розрахунки", - зауважив він.

За словами Небоженка, за цими рейтингами не можна констатувати майбутню перемогу Януковича на президентських виборах: "Дивлячись на ці цифри не можна говорити про можливу перемогу в 2015 році, оскільки рейтинги не моделюють сам вибір. Під час виборів людина враховує набагато більше факторів, аніж до початку виборчої кампанії. Окрім того, варто пам'ятати, що в разі висування опозицією єдиного кандидата, то він точно переможе Януковича". Політолог переконаний, що "ці рейтинги свідчать про те, що у нас буде два тура на президентських виборах".

Нагадаємо, за результатами опитування, яке провела компанія Research&Branding Group, президент Віктор Янукович є лідером електоральних симпатій. І якби президентські вибори відбулися найближчої неділі, за Януковича проголосували б 20,8% опитаних.

За лідера партії УДАР Віталія Кличка проголосували б 11,7% виборців, за екс-прем'єра Юлію Тимошенко - 10,9%, за главу політради "Батьківщини" Арсенія Яценюка — 6,3%. Лідера комуністів Петра Симоненка підтримали б 4,9% опитаних, депутата Петра Порошенка - 3,2%, лідера "Свободи" Олега Тягнибока - 3,1%.

Проти всіх проголосували б 7,9% виборців. Не підуть на вибори 11,5%, не змогли відповісти - 16,6%.

Зараз ви читаєте новину «Небоженко: Нинішнє лідерство Януковича ще не забезпечить йому перемогу в 2015». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі