субота, 27 жовтня 2018 17:06

Наше зверху: віце-прем'єр України обурив росіян
6

Віце-прем'єр України Геннадій Зубко на Першому форумі регіонів України та Білорусі запропонував білоруським учасникам розмовляти білоруською. Це викликало агресію з боку російських ЗМІ.

"Раніше в нашому діалозі робочою мовою було визначено російську. Сьогодні тут на форумі представники України та Білорусі. Я із задоволенням виступлю українською і послухаю білоруських колег білоруською", — сказав Зубко присутнім у Гомелі.

Його слова одразу розлютили росіян, які перекрутили заяву і витлумачили як образу у бік їхньої рідної мови. Топові інтернет-ресурси РФ 26 жовтня вийшли з майже ідентичними фейковими заголовками, мовляв, Зубко закликав білорусів не розмовляти російською.

 
 
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колишній бодібілдер із США пише пісні українською

Російські читачі бурхливо відреагували на гучні назви новин. "Смішна і нікчемна малоросійська мова", "Не думаю, що вони повністю розуміли одне одного, якби мукали кожен на своєму діалекті", "Межі української дурості немає", — написали вони у коментарях.

 
 
 

Згідно з конституцією Республіки Білорусь державними мовами є білоруська та російська. При цьому використовуються вони аж ніяк не нарівні — російська переважає в усіх сферах життя білорусів. У обласних центрах Білорусі немає жодної білоруськомовної школи. Вони залишились тільки в столиці, двох райцентрах і по селах. У Могильові та Гродні є тільки малокомплектні білоруськомовні класи. Лише у двох із 118 райцентрів є білоруськомовні навчальні заклади - при Борисовській гімназії №2 та школа в Янові Брестської області.

Зараз ви читаєте новину «Наше зверху: віце-прем'єр України обурив росіян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі