вівторок, 24 липня 2012 10:56

Спецтема: Закон про наклеп

Нардеп пожалівся на журналістів, але карати за наклепи їх не хоче

Нардеп пожалівся на журналістів, але карати за наклепи їх не хоче
Володимир Стретович розповів, що в Інтернеті багато наклепів. Фото: ukranews.com

Журналісти "хворіють" на замовні матеріали, але вводити кримінальну відповідальність за наклеп не можна.

Таку думку Gazeta.ua висловив народний депутат Володимир Стретович, коментуючи наміри "регіонала" Віталія Журавського ввести кримінальну відповідальність за наклепи та особисту образу.

Він наголосив, що політики мають розуміти, що вони публічні люди і про них можуть сказати будь-що.

"Наш Основний закон гарантує повагу честі і гідності кожної особи. Якщо це стосується громадян, то варто було б це питання врегулювати більш серйозно, а що стосується політичних діячів, що стосується тих, хто виконує владні повноваження, то я б взагалі виключив би будь-яку відповідальність за подібні дії. Бо людина, яка пішла на служіння народові, повинна розуміти, що цей народ може виказати про тебе будь-який факт, який є надбанням гласності", - переконаний Стретович.

Водночас, за словами політика, кількість неправдивої інформації на інтернет-ресурсах треба таки якось регулювати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Після "Євро" відчуємо ще більше затискання гайок щодо свободи слова" - нардеп

"На превеликий жаль, особливо в царині інтернет-ресурсу сьогодні дуже багато інформації, яка не відповідає дійсності. Щодо закону, то я б запропонував би, наприклад, щоби інтернет-ресурси спростовували б інформацію у тому ж обсязі, при тому декілька днів підряд, щоб ця інформація поширювалася на інтернет-порталах, з яких вона вийшла. Що стосується друкованих ЗМІ — аналогічно", - запропонував нардеп.

Він додав: "Бо наші журналісти, на жаль, сьогодні хворіють замовленнями, публікацями на вимогу. Особливо це зараз проявиться під час виборчої кампанії, коли не буде вистачати просто можливості і часу, щоб "відгавкуватися" від усіх, хто скаже про тебе неправдиве слово".

Водночас, Стретович проти введення кримінальної відповідальності за наклеп і переконаний, що у цьому контексті може бути зловживання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна провалила верховенство права - Єврокомісар

"Суспільство, на превеликий жаль, розшароване та розчароване, а тому відповідним чином і виростає таке невдячне негативне явище у нашому житті як наклеп і образа, і це вважається у порядку речей. Хоча у цивілізованому суспільстві це є рідкісним явищем, тому що принизливо ображати когось, не маючи достовірних фактів", - наголосив він.

Нардеп підкреслив, що врегулювати це питання правомірно дуже важко.

"Сьогодні на такому кризовому стані нашого суспільства і на кризовому стані української влади по відношенню до людей, врегулювати це дуже складно. Коли не буде взаєморозуміння, взаємоповаги та делегування повноважень і відповідальності за набуті повноважень — цього не трапиться. Я думаю, що на сучасному етапі розвитку суспільства це дуже складно зробити. Тому що більше переважає примусовий елемент, щодо спонукання до певних дій, ніж виховний, профілактичний і джентельментський", - підкреслив політик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зайчук в Раді давав наказ не пускати журналістів в ложу, тепер під питанням парламентські туалети

Водночас, відповідаючи на уточнююче запитання, чи проголосував би він особисто за законопроект, який пропонує Журавський, Стретович відповів: "Ні. Я за цей закон не проголосую".

Зараз ви читаєте новину «Нардеп пожалівся на журналістів, але карати за наклепи їх не хоче». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі