пʼятниця, 21 грудня 2012 15:22

На Закарпатті угорська, румунська та русинська мови стали регіональними

На Закарпатті угорська, румунська та русинська мови стали регіональними
Фото: karpatnews.in.ua

Закарпатська обласна рада на сесії в п'ятницю ухвалила рішення про надання статусу регіональної угорській, румунській та русинській мовам, повідомляє ЗІК.

78 голосами "за" Закарпатська облрада ухвалила рішення, яким рекомендувала органам місцевого самоврядування вжити заходів для реалізації положень закону України "Про засади державної мовної політики". У рішенні йдеться, що на території окремих адміністративно-територіальних одиниць (сіл, селищ і міст) Закарпаття поширеними є як регіональні угорська, русинська та румунська мови.

Перед ухваленням рішення голова облради Іван Балога назвав це рішення політичним і радив колегам утриматися від його прийняття.

Голосування проходило під крики "Ганьба!". Крім того, біля стін облради представники партій "Свобода" та "Батьківщина" проводили мітинг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київрада не прийняла мораторій на виконання закону про регіональні мови

Як повідомлялося, Верховна Рада прийняла ініційований Партією регіонів законопроект "Про засади державної мовної політики" 3 липня. 8 серпня президент В.Янукович підписав цей закон, а також доручив Кабінету міністрів створити робочу групу для розробки пропозицій щодо вдосконалення законодавства про порядок застосування мов в Україні.

Закон набув чинності 10 серпня, він передбачає можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

Одеська обласна та міська ради, Харківська, Херсонська, Миколаївська, Запорізька, Севастопольська, Дніпропетровська і Луганська міськради, Краснолуцька міськрада (Луганська обл.), Запорізька, Донецька, Херсонська, Миколаївська та Дніпропетровська обласні ради вже прийняли рішення про визнання російської мови регіональною. Крім того, кримський парламент доручив до 10 жовтня 2012 підготувати і внести на розгляд кримських депутатів пропозицію по реалізації "мовного закону".

Угорська мова стала регіональною у місті Берегово (Закарпаття) та на території Берегівського району, а також у Виноградівському районі Закарпатської області, молдавська (румунська) - в селі Тарасівці Чернівецької області.

Румунська також стала регіональною мовою в селі Біла Церква (рум. Biserica Alba) Рахівського району Закарпатської області.

Зараз ви читаєте новину «На Закарпатті угорська, румунська та русинська мови стали регіональними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

141

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі