середа, 14 жовтня 2020 19:27

МЗС Білорусі викликало посла України через указ Зеленського щодо білоруських айтішників

МЗС Білорусі викликало посла України через указ Зеленського щодо білоруських айтішників
У МЗС Білорусі наполегливо рекомендували українській стороні вжити заходів щодо дотримання взятих на себе договірних зобов'язань у відносинах з Білоруссю. Фото: Reuters

Міністерство закордонних справ Білорусі викликало посла України Ігоря Кизима через указ президента Володимира Зеленського про спрощення переїзду до України ІТ-фахівців з Білорусі.

Про це йдеться у заяві МЗС Білорусі.

"14 жовтня 2020 року в Міністерство закордонних справ Республіки Білорусь викликаний посол України в Республіці Білорусь І.Кизим. Українському дипломату вручена нота МЗС, в якій білоруська сторона висловлює занепокоєння щодо прийняття указу Президента України "Про деякі заходи щодо залучення підприємців, висококваліфікованих фахівців, які є громадянами Республіки Білорусь", який в порушення загальноприйнятих правових норм поширює свою дію винятково на громадян сусідньої держави", - йдеться у заяві.

Як зазначили у МЗС Білорусі , "даний правовий акт не можна трактувати по-іншому, як явно недружній і дискримінаційний крок української сторони, що межує з втручанням у внутрішні справи Республіки Білорусь".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Швейцарія заблокує рахунки 40 білоруських чиновників

"Ухвалення вищезазначеного указу підриває довіру в двосторонніх відносинах" і йде врозріз з низкою двосторонніх угод, додали у білоруському зовнішньополітичному відомстві.

"У зв'язку з цим українській стороні наполегливо рекомендовано вжити заходів щодо дотримання взятих на себе договірних зобов'язань у відносинах з Білоруссю. Щиро не бажаючи завдати шкоди дружнім зв'язкам з українським народом, білоруська сторона не має наміру переходити "червоні межі" в стосунках з Україною, але залишає за собою право на застосування, в разі виправданої необхідності, відповідних заходів щодо захисту національних інтересів відповідно до міжнародних норм", - сказано у заяві.

Україна приєднається до санкцій Європейського Союзу, які ввели проти Білорусі. Також буде розглянуте питання про приєднання до нових санкцій після введення ЄС.

Зараз ви читаєте новину «МЗС Білорусі викликало посла України через указ Зеленського щодо білоруських айтішників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі