середа, 29 квітня 2020 11:26

МВФ став на захист НАБУ

МВФ став на захист НАБУ
У МВФ висловили занепокоєність. Фото: Reuters

Міжнародний валютний фонд попередив Офіс президента України, що можливі зміни законодавства про Національне антикорупційне бюро призведуть до перегляду дій фонду.

"Як ви знаєте, інституційна незалежність НАБУ та його голови є критичними складовими його ефективності і тому були важливими елементами попередніх програм МВФ.

Будь-які законодавчі зміни, які звужують незалежність НАБУ, буде сприйнято як відмову від попередніх антикорупційних зобов'язань і потребуватимуть коригування будь-якої нової програми", - цитує лист голови місії МВФ в Україні Рон ван Родена "Європейська правда".

Під опис МВФ підпадають два законопроєкти, які минулого тижня почали готувати до розгляду в залі. Це проєкти 3133 (автор – Гончаренко, "Євросолідарність", співавтори з ОПЗЖ, "За майбутнє" та "Батьківщини") та 3180 (автори – Качура, Дубінський, "Слуга народу"), що містять аналогічні зміни до закону про НАБУ та дають змогу звільнити директора бюро Артема Ситника.

Проєкт 3133 у вівторок було підтримано профільним комітетом ВР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Раді підтримали законопроєкт, який дозволить звільнити Ситника

У фонді радять Банковій вплинути на процес, адже ухвалення Україною таких ініціатив, виходячи з цього листа, зупинить виконання чинної програми МВФ.

"Може бути корисним донести занепокоєність до спікера парламенту", - написав ван Роден.

Голова місії МВФ також нагадав, що тиждень тому вже попереджав ОП про проблеми в разі ухвалення одного зі згаданих законопроєктів.

Раніше президент Володимир Зеленський заявляв, що Україні потрібна допомога МВФ. За словами глави держави, є домовленість про мінімум $8 млрд.

Зараз ви читаєте новину «МВФ став на захист НАБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі