вівторок, 03 липня 2012 21:15

Спецтема: Боротьба за "мову"

"Мовний" закон очікує доля закону про червоний прапор — політолог

"Мовний" закон очікує доля закону про червоний прапор — політолог
Фото: obozrevatel.com

Політолог Володимир Фесенко має сумніви, що президент ветує скандальний "мовний" закон, який сьогодні Верховна Рада ухвалила у другому читанні.

Про це він заявив у коментарі Gazeta.ua.

Також вів додав, що влада тактично обіграла опозицію.

"Можливо йшла боротьба в оточенні президента, але я був переконаний, що закон будуть голосувати. Я казав, що вся ця інформація про осінь — це тактичний маневр. Ми побачили знову, другий раз Партія регіонів тактично переграла опозицію. Опозиціонери дійсно очікували, що будуть розглядати чисельні поправки", - наголосив політолог.

Фесенко зауважив, що у влади є план, як використати цей закон безпосередньо перед виборами.

"Треба розуміти, що Партія регіонів — це партія російськомовних. Таким чином вони хочуть повернути хоча б частину своїх розчарованих виборців. І восени ми побачимо другу серію — коли цей закон буде втілюватися у життя рішеннями місцевих рад, вже напередодні виборів",- каже експерт.

Відповідаючи на питання про те, чи варто очікувати, що президент накладе вето на цей закон, Фесенко зазначив: "Ні, я прихильник іншої версії — скоріше за все президент підпише цей закон, у нього будуть різні зауваження, можливо Ганна Герман буде виступати з вимогою не підписувати цей закон, але він дуже потрібен Партії регіонів і буде підписаний. А от після виборів... Я не виключаю повторення історії з законом про червоний прапор. Цей закон може може бути скасований, як неконституційний рішенням Конституційного суду. І підстави для цього буде знайти не так вже й важко".

За словами Фесенка, виявити пряму залежність між такими рішеннями та  рейтингами політичних сил дуже важко. Але деякі результати вже є.

"В червні судячи по опитуванням які були, регіонали додали. Те, що вони додали десь 2% - одна з причин, це успішне голосування у першому читанні цього мовного законопроекту".

За словами Фесенка, програвши тактично в парламенті, опозиції доведеться діями завойовувати довіру своїх виборців вже на вулиці — через акції протесту.

"По рейтингу вони не програли, рейтинг в червні стабілізувався. Але є інша неприємна річ — по діям опозиції частина виборців буде оцінювати, наскільки вона боєздатна. Тому, те, що їх тактично переграли це з моральної, мобілізаційної точки зору не дуже правильно".

Зараз ви читаєте новину «"Мовний" закон очікує доля закону про червоний прапор — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі