понеділок, 29 жовтня 2012 15:58

Між настроями суспільства і владою буде колосальна невідповідність - експерт

Між настроями суспільства і владою буде колосальна невідповідність - експерт
Сергій Таран: опозиції треба навчитися дійсно стати опозицією за якістю. Фото: elektorat.te.ua

На виборах суспільство показало, що підтримує опозиційні сили, та більшість у Раді все рівно створить Партія регіонів.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Сергій Таран.

"Результати досить очікувані. Я ще два місяці тому казав, що результати Об'єднаної опозиції і "Свободи" занижені. Насамперед тому, що громадяни, які збиралися за них голосувати, часто ніяк не зізнавалися, бо переживали за репресії. Тому, як на мене, в результатах по пропорційній системі немає несподіванок. Але давайте дочекаємося підрахунку голосів від ЦВК", - наголосив він.

Говорячи про підсумки виборів, Таран підкреслив, що головне це те, що більшість у парламенті відрізнятиметься від загальних настроїв у суспільстві.

Він пояснив: "Якщо підбивати підсумки, то, по-перше, у нас в Україні буде більшість, яка не буде відповідати волевиявленню виборців. Бо якщо подивитися на партійні списки, то стає зрозуміло, що громадяни голосують переважно за опозицію. Не треба забувати, що навіть люди, які віддавали свої голоси за комуністів, це так само голоси, віддані за опозиційну риторику. А якщо ще додати тих, хто не прийшов на вибори, то це явно не громадяни, які підтримують той курс, який є в країні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова ЦВК назвав безвідповідальними маніпуляції із явкою

Тобто, у суспільстві наявний опозиційний настрій, наголосив політолог. Але при цьому, більшість очевидно буде сформована Партією регіонів.

"Це означає те, що у нас буде колосальна невідповідність між реальними настроями суспільства і владою", - додав він.

Експерт наголосив: "Однозначно, ця невідповідність закінчиться дуже складними президентськими виборами. А по-друге, це може призвести і до дострокових парламентських виборів, принаймні, після президентської кампанії".

Таран також підкреслив, змішана система виборів створила передумови для "викривленої моделі влади".

"Це все є прямим наслідком закону про вибори, який, по суті, створює в країні дві країни. Одна країна голосує за пропорційними списками і має ідеологічні погляди або мотивацію голосувати за лідерами, а інша частина цієї самої країни голосує за чисті території, за організаторів концертів, за благодійників, за тих людей, які ідуть за мажоритарними округами і які в більшості своєї не мають жодного відношення до якихось ідеологій. І маємо в результатів абсолютно викривлену модель влади", - підкреслив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Кличка порахували, що набирають не менше 15%

Таран додав: "Третій важливий підсумок цих виборів полягає в тому, що явка у нас падає, а це достатньо серйозний сигнал. Це демонстрація дуже серйозно запиту на нових політиків. І на сьогоднішній день цим запитам не можуть відповідати існуючи партії".

"Для опозиційних сил це колосальний виклик стати опозиційними ще й за якістю депутатів, якістю роботи в парламенті. Побачимо, наприклад, наскільки опозиціонери братимуть участь особисто в голосуванні", - додав політолог.

Зараз ви читаєте новину «Між настроями суспільства і владою буде колосальна невідповідність - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі