четвер, 05 серпня 2010 18:52

Люди Яценюка вщент розкритикували зміни до Податкового кодексу

Люди Яценюка вщент розкритикували зміни до Податкового кодексу

Представлені урядом зміни до проекту Податкового кодексу є косметичними.

Про це в коментарі Gazeta.ua. заявив заступник голови партії "Фронт змін" Андрій Пишний.

На думку політика, це напівзаходи, які не відповідають тим обіцянкам, які давала коаліція.

"Оновлений урядовий проект Податкового кодексу – це камуфляж тих самих норм попереднього проекту, розкритикованих громадськістю. Він гірший за чинне на сьогодні податкове законодавство", - сказав Андрій Пишний.

Політик також висловив занепокоєння серйозними обмеженнями спрощеної системи оподаткування.

"Для "спрощенців" зменшується максимально допустимий річний обіг: з 500 до 300 тисяч гривень, по суті, це мікроскопічні бізнеси. Такий підприємець повинен мати оборот не більше 800 гривень на день. Як з цих коштів він має заробити на утримання складу, офісу, зарплату працівникам і якийсь прибуток?", - обурився Пишний.

Крім того, розширюються повноваження податкових служб.

"Залишилися норми, які дозволяють податковій застосовувати методи непрямого податкового контролю: спостереження, контроль за витратами фізичних осіб тощо, - зазначив Пишний. - Хоча адміністрування податків трішки покращилося у порівнянні з початковим варіантом Кодексу, збережено серйозні можливості застосування свавільних дій податківців. Приміром, порядок проведення перевірок встановлюється самою податковою. Є загрозливі тенденції щодо процедури арешту майна. Скажімо, дозволяється арешт майна фізичної особи, що має податковий борг, яка виїжджає за кордон. Тобто, хтось поїхав у відпустку чи до родичів, приїжджає – а майна нема".

Політик критикує відсутність податку на нерухомість та введення туристичного збору.

"У проекті немає запровадження податку на нерухомість, який є некорупційним і міг би зміцнити місцеве самоврядування, заткнувши його найбільші "дірки". Це зроблено з огляду на інтереси урядовців та депутатів, які "нахапали" велетенські обсяги житлової, і, особливо, нежитлової нерухомості, і не хочуть з неї нічого платити. Влада однією рукою скасовує податки, іншою їх заводить. У проекті Кодексу запроваджено туристичний збір. Навіщо це зробити в той час, коли туристична індустрія України і так на печерному рівні, а влада сама визнає це, скасовуючи податок на прибуток для готелів?", - не розуміє політик

Нагадаємо, що новий проект Податкового кодексу було відправлено на доопрацювання до 5 вересня.

Зараз ви читаєте новину «Люди Яценюка вщент розкритикували зміни до Податкового кодексу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі