пʼятниця, 03 серпня 2012 12:05

Спецтема: Закон про наклеп

Лутковська проти введення кримінальної відповідальності за наклеп і образу

Лутковська проти введення кримінальної відповідальності за наклеп і образу
"Це призведе до надмірного обмеження свободи вираження поглядів", - вважає омбудсмен Фото: news.liga.net

На прес-конференції в Києві, присвяченій 100 дням роботи Уповноваженого з прав людини, Валерія Лутковська наголосила, що одним із пріоритетів діяльності омбудсмена є аналіз законодавства з точки зору його відповідності міжнародним стандартам в галузі прав людини.

У рамках виконання цього пріоритету було представлено висновок на проект Закону "Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України" (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини), поданий народним депутатом України Віталієм Журавським. Ним пропонується доповнити Кримінальний кодекс України положеннями щодо встановлення кримінальної відповідальності за наклеп і образу.

Представляючи висновок, Валерія Лутковська наголосила, що з 2001 року кримінальне законодавство України не передбачає відповідальності за наклеп і образу: "Позбавляючись радянської спадщини, ще 2001 року український законодавець вирішив декриміналізувати поширення про особу достовірної або недостовірної інформації, яка принижує її честь та гідність, завдає шкоди діловій репутації. Тим самим парламент виконав зобов'язання, взяті Україною при вступі до Ради Європи. Таке рішення вітали ПАРЄ і Комітет ООН з прав людини".

Повернення до законодавства України кримінальної відповідальності за наклеп та образу є недоцільним, вважає омбудсмен.

"Це призведе до надмірного обмеження свободи вираження поглядів, матиме стримуючий ефект в діяльності засобів масової інформації, - зауважила Лутковська. - Разом з Експертною радою по доступу до публічної інформації ми провели аналіз цього законопроекту з точки зору відповідності його міжнародним стандартам та вітчизняному законодавству. Дійшли до висновку, що він не відповідає Конституції і міжнародним зобов'язаннями, які взяла на себе Україна шляхом ратифікації Європейської конвенції з прав людини та інших документів. Тому ми вважаємо недоцільним прийняття такого законопроекту, бо він може порушити права людини".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нардеп запросив Лутковську послухати "брутальні рішення" на суді Луценка

Омбудсмен висловила намір моніторити законопроекти, які стосуються прав людини.

"Я не хотіла б ініціювати внесення змін до регламенту Верховної Ради, щоб кожен законопроект, що стосується прав людини, обов'язково надсилався до Уповноваженого. Парламент вільний у своєму волевиявленні, але має приймати рішення з відкритими очима. Хочу, аби наш парламент звикав до того, що Уповноважений може висловити свою позицію щодо законодавчих ініціатив. Це покращить законодавство у сфері захисту прав людини", - наголосила Валерія Лутковська.

Зараз ви читаєте новину «Лутковська проти введення кримінальної відповідальності за наклеп і образу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі