понеділок, 05 лютого 2024 21:28

Лукашенко дозволив військовим застосовувати вогнепальну і бойову зброю проти громадян

Лукашенко дозволив військовим застосовувати вогнепальну і бойову зброю проти громадян
Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко розширив можливості своїх військових. Фото: kremlin.ru

У Білорусі військовим дозволили застосовувати проти громадян вогнепальну і бойову зброю та спецзасоби.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав відповідний указ.

"Військовослужбовці мають право застосовувати фізичну силу, спеціальні засоби, бойову та спеціальну техніку, зброю з урахуванням обстановки, характеру злочину, адміністративного правопорушення та особи винного відповідно до вимог загальновійськових статутів", - йдеться у документі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лукашенко заявив про розгортання ядерної зброї

При цьому особі, щодо якої всі ці засоби можуть бути застосовані, необхідно роз'яснити, що це може відбутися, і дати час для "виконання вимог законодавства". Але винятком назвали ситуації, коли "зволікання створює пряму загрозу життю військовослужбовця чи інших громадян або може призвести до інших тяжких наслідків".

Раніше подібне застосування сили військовослужбовцями тягнуло за собою відповідальність, встановлену правовими актами.

Минулого місяця Лукашенко дозволив застосовувати зброю проти жінок, дітей та людей з інвалідністю у "випадках збройного опору, збройного чи групового нападу чи інших дій, що загрожують життю чи здоров'ю людей".

Начальник головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов заявив, що перші ядерні боєголовки були доставлені у Білорусь.

Це все "геополітична гра" та засіб "ядерного стримування", наголосив очільник ГУР. Росія намагається залякати світ і особливо Польщу та країни Балтії. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Дмитро Снєгирьов.

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко дозволив військовим застосовувати вогнепальну і бойову зброю проти громадян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі