вівторок, 27 липня 2010 09:03

Литвин надіслав Януковичу критику закону про місцеві вибори

Литвин надіслав Януковичу критику закону про місцеві вибори

Спікер Володимир Литвин направив президенту Віктору Януковичу висновок юридичного управління парламенту з критикою деяких норм закону про місцеві вибори.

Про це пише Комерсант-Україна, у розпорядженні якого знаходиться відповідний висновок Головного юридичного управління Верховної Ради.

"Разом з законом Володимир Литвин надіслав (Януковичу) і довідку юридичного управління", - повідомили джерела в адміністрації президента.

Документ містить низку критичних зауважень до ухваленого закону, а його стиль "витримано не в юридичному, а в політичному ключі".

Зокрема, юруправління Ради критикує одну з основних норм закону, згідно з якою 50% місць у радах будуть розподілені шляхом голосування за закриті виборчі списки.

"На наш погляд, такий законодавчий підхід не забезпечить рівності представництва територіальних громад в цих органах... До того ж ПАРЄ і ОБСЄ неодноразово звертали увагу на неприпустимість пропорційної виборчої системи з закритими партійними списками, що призводить до появи слабких партійних корпорацій у молодому українському суспільстві, що розвивається", - йдеться в документі.

У політичному ключі витримана і критика положення закону, згідно з яким сільські, селищні і міські голови, як і зараз, обираються за мажоритарною системою простою більшістю голосів.

"Використання такої системи в багатьох випадках призвело до конфліктів голів з відповідними місцевими радами", - стверджують у Головному юруправлінні парламенту.

Парламентські юристи піддали критиці і норму закону, що дозволяє кандидатам у депутати місцевих рад балотуватися виключно від місцевих партійних організацій.

"На наш погляд, це не відповідає Конституції, оскільки звужує гарантоване основним законом право громадянина бути обраним до органів місцевого самоврядування і ставить реалізацію цього права в залежність від рішень місцевих організацій партій", - йдеться у довідці.

Норма про те, що висуватися від партій в обов"язковому порядку повинні і кандидати в мери, на думку членів юруправління, також не відповідає основному закону, але вже з іншої причини.

"Оскільки відповідно до чинного закону допускається самовисування на посаду міського голови, положення ухваленого закону не відповідають вимогам ст. 22 Конституції, в якій говориться, що при ухваленні нових законів не допускається звуження існуючих прав і свобод", - йдеться в документі.

Газета зазначає, що більшість зауважень юристів ідентичні вимогам представників опозиції і навіть стилістично нагадують тональність їхніх виступів.

Зокрема, юруправління критикує норму закону, згідно з якою право висувати кандидатів мають лише місцеві організації партій, зареєстровані за рік до дня голосування:

"Такий підхід порушує принцип рівної участі у виборах політичних партій, зареєстрованих у визначеному законом порядку. Тільки виборці шляхом голосування мають право вирішувати, яка партія заслуговує на підтримку, а яка - ні".

Одним з останніх юристи Верховної Ради розкритикували положення закону, що передбачає одночасне проведення місцевих виборів і всеукраїнського референдуму.

У документі вказується, що це може "істотно ускладнити процес свідомого волевиявлення громадян і надзвичайно політизувати процес місцевих виборів".

Зараз ви читаєте новину «Литвин надіслав Януковичу критику закону про місцеві вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі