середа, 05 липня 2023 12:11

Спецтема: Війна Росії проти України

Лідер Китаю особисто застеріг Путіна від використання в Україні ядерної зброї

Лідер Китаю особисто застеріг Путіна від використання в Україні ядерної зброї
Китай утримується від критики Росії за вторгнення і звинувачує Захід у розпалюванні конфлікту через постачання зброї в Україну. Фото: eastnews.ua

Лідер Китаю Сі Цзіньпін особисто застеріг російського диктатора Володимира Путіна від використання в Україні ядерної зброї.

Президент КНР зробив таке попередження під час візиту до Москви у березні, пише Financial Times із посиланням на високопоставленого посадовця адміністрації Сполучених Штатів Америки, колишнього урядовця КНР, західних посадовців, високопоставленого радника китайського уряду і співбесідників, близьких до Кремля.

"Відтоді китайські чиновники приписують собі досягнення в переконанні Путіна відмовитися від завуальованих погроз застосувати ядерну зброю проти України. У своїх публічних заявах Китай послідовно виступає проти використання ядерної зброї в Україні. Але багато хто з союзників Києва сумнівається у намірах Пекіна, враховуючи "безмежне" партнерство Сі з Путіним і так званий мирний план, який значною мірою повторює російські наративи", – зазначає видання.

Водночас попередження Сі для Путіна дають надію, що свої публічні заяви Китай підтримує і риторикою за зачиненими дверима.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медведєв заговорив про компроміси у війні

Колишній урядовець КНР підтвердив Financial Times, що Сі сказав особисто Путіну не використовувати ядерну зброю, зазначивши, що позиція Китаю проти її застосування була включена в його позиційний документ щодо миру в Україні.

"Китайці беруть на себе відповідальність за те, що передають Росії повідомлення на всіх рівнях", – заявив високопоставлений посадовець адміністрації США.

Китай утримується від критики Росії за вторгнення і звинувачує Захід у розпалюванні конфлікту через постачання зброї в Україну. Водночас, за словами високопоставленого радника китайського уряду, війна загрожує звести нанівець зусилля Китаю, спрямовані на розділення Європи і США.

Засудження застосування ядерної зброї в спільному комюніке було додано за вказівкою Китаю. Путін залишився розчарованим, бо візит Сі не приніс жодних відчутних перемог для РФ.

"Російський ядерний удар по Україні або одному з її європейських союзників може налаштувати континент проти Китаю, тоді як постійний тиск з боку Пекіна, спрямований на запобігання такому акту, може сприяти поліпшенню відносин із континентом", – сказано в повідомленні.

Співбесідники, близькі до Кремля, стверджують, що російський лідер самостійно вирішив, що тактична ядерна зброя не дасть Росії переваги, після того, як спрогнозував сценарії, що можуть виникнути в результаті її застосування. За їхніми словами, ядерний удар, швидше за все, перетворив би території, на які Путін претендує, на опромінену пустелю, і мало чим допоміг би його військам просунутися вперед.

Російська пропаганда під керівництвом диктатора Володимира Путіна створила пастку для нього самого. Путін не врахував цього під час вторгнення до України. Колишній президент Польщі Александр Кваснєвський зазначив, що президент Росії припустився низки помилок на початку повномасштабної війни, тому що перебував під впливом своєї ж пропаганди.

Зараз ви читаєте новину «Лідер Китаю особисто застеріг Путіна від використання в Україні ядерної зброї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі