субота, 06 жовтня 2018 19:48

Кума Порошенка розкритикувала закон про мову

Кума Порошенка розкритикувала закон про мову
Законопроект пропонує створити Національну комісію зі стандартів державної мови та інститут Уповноваженого із захисту державної мови. Фото: radiosvoboda.org

Народний депутат від "Блоку Петра Порошенка" Оксана Білозір не задоволена ухваленим у першому читанні законопроектом про мову.

В ефірі одного з телеканалів вона розкритикувала пропозиції про створення інституту уповноваженого з захисту української мови та впровадження мовного сертифікату.

"Чи правильно, що ми формуємо інститут уповноваженого з захисту української мови як державної, до якого українці матимуть право писати скарги? Наприклад, суддя не так висловився, не так обслужили. А якщо суржиком? Розумієте, до чого ми можемо привести країну? Почнемо шукати крайнього, знущатися один над одним, дискредитувати.

А що таке державний сертифікат? Якщо українець виріс в російськомовному середовищі, поїхав в англомовне, закінчив Гарвард і хоче застосувати свій досвід в Україні. Але не може потрапити на посаду держаного службовця, бо їй потрібно здати в якомусь спеціальному закладі іспит і отримати сертифікат про знання мови", - наголосила Білозір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нардепів будуть штрафувати за виступи недержавною мовою

4 жовтня Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроект про мову №5670-Д "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Єдиною державною мовою, за документом, в Україні є українська. Спроби запровадження офіційної багатомовності всупереч Конституції та встановленій конституційній процедурі провокують мовний розкол країни, міжетнічне протистояння та ворожнечу і спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу.

Публічне приниження чи зневажання української мови прирівнюють до наруги над державними символами України і карають за законом. Відповідальність нестимуть і ті, хто перешкоджатиме чи обмежуватиме користування українською.

Документ регулює застосування української в усіх сферах суспільного життя на всій території України. Його дія не поширюється на сферу приватного спілкування та релігійні обряди.

Зараз ви читаєте новину «Кума Порошенка розкритикувала закон про мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі