середа, 13 липня 2022 10:51

Спецтема: Війна Росії проти України

Кулеба про експорт зерна: ми на фінальній стадії

Кулеба про експорт зерна: ми на фінальній стадії
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Фото: twitter.com/Дмитро Кулеба

Україна за два кроки від угоди з Росією щодо експорту нашого зерна на міжнародний ринок. Необхідно ще розв'язати безпекові проблеми, пов'язані з позицією Росії.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв'ю, передає El Pais.

"Ми знаходимося на фінальній стадії, і тепер все залежить від Росії. Якщо вони дійсно цього хочуть, експорт зерна почнеться найближчим часом. Якщо вони використовують його для продовження своїх голодних ігор, вони продовжуватимуть наполягати на важливості переговорів", – сказав Кулеба.

Підкреслив, що Україна готова експортувати своє зерно на міжнародний ринок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За українським зерном прибули 16 суден

"Ми перебуваємо в одному човні з країнами, які відчайдушно потребують того, щоб ми відправляли їм наше зерно, тому що ми так само відчайдушно потребуємо його експорту", – додав він.

При цьому наголосив, що Росія не зацікавлена в тому, щоб Україна експортувала своє зерно.

"Я бачу лише одну можливу причину: вони хочуть показати країнам Африки та Азії, що хочуть врятувати їх від нестачі продовольства. Але це правда, Росія не зацікавлена в тому, щоб Україна експортувала, бо вони знають, що якщо ми експортуватимемо, ми отримуватимемо доходи з міжнародних ринків, і це зробить нас сильнішими", – сказав Кулеба.

Російські окупанти четвертий місяць блокують український експорт. 22 млн т зернових лежать у сховищах, Україна не може відправити їх на світовий ринок.

Однак Росія та Туреччина попередньо домовилися про розблокування постачання українського зерна через Чорне море. Але вони не погоджували це з Україною. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган запропонував допомогти з розмінуванням морського узбережжя біля Одеси та супроводжувати українські судна із зерном.

Україна є великою житницею для країн Близького Сходу та Північної Африки, які залежать від імпорту. Блокування портів Росією призведе до глобальної кризи голоду.

Зараз ви читаєте новину «Кулеба про експорт зерна: ми на фінальній стадії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі