пʼятниця, 24 квітня 2020 11:26

"Краще виконуйте свої повноваження, а не коментуйте медицину" - Супрун різко відповіла Зеленському

"Краще виконуйте свої повноваження, а не коментуйте медицину" - Супрун різко відповіла Зеленському
Потрібен не пафос із подачками лікарям, а повноцінна трансформація системи, каже Супрун. Фото: radiosvoboda.org

Якщо президент Володимир Зеленський не розуміється у питаннях медреформи, то краще промовчати. Так колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун прокоментувала заяву Зеленського у фільмі "Рік президента Зеленського" про недієвість запровадженої раніше реформи.

"Українці мали можливість переглянути сповнений пафосу і драматичної музики фільм про рік президентства Володимира Зеленського. Дякую, дуже дякую за це кіно. Ми переконалися, що президенту недостатньо року, аби розібратися у реаліях системи охорони здоров'я України і змісті медичної реформи", - написала Супрун у Facebook.

"Те, що лікарні не готові, було очевидно і зрозуміло ще до початку пандемії.

Але люди, які лікуються в приватних медичних закладах чи за кордоном, звісно, не можуть бачити і знати, що насправді відбувалося в лікарнях усі роки до початку реформи.

Неспроможна система, низькі зарплати лікарів, жахливі умови в лікарнях - це проблеми, через які й було розпочато трансформацію системи охорони здоров'я, а не її наслідки", - зауважила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З Єрмаком і без дефолту. Потураєв розказав про внутрішню кухню "Слуги народу"

Супрун нагадала, що зміни розпочалися 2018 року на первинній ланці медичної допомоги. Внаслідок реформи заробітні плати сімейних лікарів та медичного персоналу на цій ланці виросли у 2-4 рази.

"Наступний етап змін розпочався лише у квітні 2020 року. Саме він включає лікарні і поліклініки, де, за словами президента, нічого не готово", - продовжила Супрун і додала:

"Зеленському треба зрозуміти, що системні та комплексні реформи не відбуваються в турборежимі. Не буває просто "вжух" - і все готово. Такі зміни потребують чіткої стратегії, часу, грошей, ресурсів, а головне - професійних людей, які готові їх утілювати.

Ну і також треба розуміти, що його посада не зобов'язує ділитись "враженнями" щодо тем, де він не має компетенцій".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МОЗ повернулися кадри "регіоналки" Богатирьової

"Відправити міністра неготової до пандемії системи на 2 тижні в обсервацію - це було чиє рішення?

У січні, коли МОЗ звітувало про готовність системи, і всі громадяни зі здоровим глуздом розуміли, що це не так, напевно, лише Зеленський вірив, що лікарні і медики готові. Але для того, щоби розуміти реальну готовність - недостатньо читати папірці з цифрами і слухати "видатних" лікарів.

Я погоджуюся, що ми повинні змінити підхід - має бути більше фінансування на сферу охорони здоров'я, більша підтримка Національної служби здоров'я, маємо спробувати швидше все впроваджувати. А не змінювати міністрів охорони здоров'я тричі трохи більше ніж за пів року.

Всі професійні люди розуміють, для чого потрібна трансформація системи охорони здоров'я. Що треба змінити. Вони розуміють, навіщо потрібна реформа. Якщо президент цього не знає, то краще промовчати, ніж коментувати те, в чому немає розуміння. Це більше шкодить і деморалізує людей, які роками працюють над утіленням змін, аніж допомагає краще виконувати свою роботу.

І нікому не потрібен цей пафос у ставленні до медичних працівників. Вони вже майже 30 років слухають від різних посадовців про те, які вони професійні та унікальні, але ніяк не дочекаються гідних умов роботи. І ці гідні умови принесе лише повноцінна трансформація системи, а не тимчасові надбавки та подачки", - пише Супрун.

Станом на 24 квітня в Україні 7 647 лабораторно підтверджених випадків Covid-19. Із них 193 летальні, 601 пацієнт одужав. За добу зафіксували 477 нових випадків.

Зараз ви читаєте новину «"Краще виконуйте свої повноваження, а не коментуйте медицину" - Супрун різко відповіла Зеленському». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі