середа, 09 квітня 2014 20:22

Корупцію здатна подолати лише громада

Корупцію здатна подолати лише громада
Фото: unian.net

9 квітня 2014 року в інформаційному агентстві УНІАН за підтримки міжнародного фонду "Скорочення ризиків" відбулася прес-конференція на тему "Шляхи подолання корупції в Києві та запровадження ефективної моделі управління містом", на якій експерти висловили свої пропозиції з приводу найбільш проблемних питань життєдіяльності та розвитку столиці України.

"В Україні та Києві – революція, політична дестабілізація. Зовнішні та внутрішні виклики як ніколи загострилися. На жаль, Майдан засвідчив велич духу та сили киян і нікчемність київської влади: віртуальна корумпована Київрада, чиновники держадміністрації зупинили розвиток міста. Доходи бюджету міста не виконуються навіть в умовах нестримної девальвації гривні та зростання цін на товари та послуги", – наголосив голова Ради ГО "Київська Муніципальна Асамблея", голова уповноваженого уряду територіальної громади м. Києва Іван Салій.

За словами Івана Салія, лише територіальна громада м. Києва здатна розв'язати найболючіші проблеми сьогодення завдяки основній своїй функції – тотальному контролю за діями влади, і тому питання люстрації – одні з найголовніших на порядку денному.

В контексті дієвих заходів боротьби з корупцією Збори територіальної громади м. Києва рекомендують киянам не голосувати і не підтримувати жодного чиновника, що обіймав керівні посади в КМДА останні 5 років, а також разом із ініціативними групами Майдану, Самообороною та іншими громадськими організаціями пропонують долучитися до формування нових складів дільничних виборчих комісій і наполягають на проведенні виборів Київського міського голови у два тури.

Представник фонду "Скорочення ризиків", експерт з питань кадрової політики Андрій Юхимець зазначив, що для подолання корупції насамперед необхідно змінити критерії, за якими повинні обиратися держслужбовці. "Чесність, патріотизм і професіоналізм – мають бути найголовнішими з них", – підкреслив Андрій Юхимець.

На його думку, в міністерствах і відомствах постійно має функціонувати прозора і публічна система вакансій на конкурсній основі. З іншого боку, відучити чиновника від хабарів та інших зловживань можна з допомогою принципового підвищення заробітної платні. Кошти на це можна взяти з тих грошових потоків, які сьогодні масово вивозяться з країни.
"Питання безпеки – сьогодні турбує громадян чи не найбільше, – зазначив експерт з питань муніципальної політики, правозахисник Михайло Гончаренко. – За всю мою юридичну практику – а я також у свій час працював у міліції – жоден начальник райвідділу міліції не звітував громаді за свою роботу, а лише – своєму безпосередньому керівництву. А звідси і всі зловживання, і безкарність, і корупція. Тому ми пропонуємо створити для громади муніципальну міліцію – суто з функціями охорони громадського порядку".

Абсолютно перемогти корупцію – не вдасться, але знизити її індекс – цілком можливо завдяки злагодженим діям територіальної громади, вважає експерт з питань національної безпеки Ігор Глова. "Корупція – це не явище, а середовище, в якому існує наше суспільство. Київ має дати приклад, прецедент того, що розірвати пута корупції можна в принципі. Тому ми підтримуємо Голову люстраційного комітету України Єгора Соболєва, який зосередив свою діяльність на відборі кадрів, прозорості бюджету, прозорості держзакупівель та громадському контролі", – підкреслив експерт.

Депутат Верховної Ради України II, III, IV та VI скликань, правозахисник Юрій Кармазін сказав, що серед першочергових антикорупційних заходів має бути інвентаризація майна, адже лише одне це здатне наповнити бюджет міста втричі. Також територіальна громада має зосередити свою увагу на діяльності суддів, оскільки останніми роками склалася хибна практика, коли за рішенням суду можна було відсудити фактично будь-який об'єкт чи ділянку землі.

"Тільки у Києва за останній час було вкрадено понад 4 тисячі гектарів землі!" – наголосив Юрій Кармазін.

"Погано, коли при владі лише багаті, але ще гірше, коли багаті лише ті, хто при владі", – закінчив свій виступ Юрій Кармазін цитатою з книги Івана Салія "Українські міста: питання власності і муніципального управління", яку він порадив прочитати кожному міському чиновнику.

Зараз ви читаєте новину «Корупцію здатна подолати лише громада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі