середа, 05 жовтня 2022 21:25

Спецтема: Війна Росії проти України

Казахстан відхилив вимогу Росії – Reuters

Казахстан відхилив вимогу Росії – Reuters
Казахстан вказав Росії на неналежний тон у відносинах. Фото: pixabay.com

Казахстан відхилив вимогу Російської Федерації вислати посла України.

Астана вказала Москві на неналежний тон у відносинах між "рівними стратегічними партнерами". Про це повідомили Reuters.

У серпні посол України в Астані Петро Врублевський сказав в інтерв'ю місцевому блогеру, маючи на увазі війну в Україні, що "чим більше ми вб'ємо росіян зараз, тим менше доведеться їх вбивати нашим дітям".

Відносини Росії з Казахстаном та деякими іншими її союзниками загострилися під час повномасштабного вторгнення РФ в Україну, повідомили Reuters.

Зокрема через спроби президента Володимира Путіна порушити угоди про кордон на сході країни, укладені після розпаду СРСР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ОДКБ стався бунт – українська розвідка

Росія вимагала від Казахстану вислати українського дипломата. Астана натомість попросила Київ замінити його, заявивши, що його коментарі неприйнятні для країни.

Прессекретар російського МЗС Марія Захарова заявила, що Москва "обурена" тим, що Врублевський все ще перебуває в Астані, і викликала посла Казахстану.

Речник МЗС Казахстану Айбек Смадіяров назвав тон Захарової таким, що "дисонує з характером союзницьких відносин між Казахстаном і Росією як між рівноправними стратегічними партнерами".

Також сказав, що посла Росії в Казахстані викличуть до МЗС країни. Смадіяров заявив, що Врублевський залишить Казахстан, коли буде призначено нового українського посла.

У липні президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Казахстану Касимом-Жомартом Токаєвим. Казахстан підтримує територіальну цілісність України.

Казахстан не видаватиме Російській Федерації її громадян, якщо їх просто розшукують військкомати, заявили в уряді країни.

У вересні парламент Казахстану змінив Конституцію, столиці повернули назву Астана.

Зараз ви читаєте новину «Казахстан відхилив вимогу Росії – Reuters». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі