пʼятниця, 04 жовтня 2013 11:58

Катеринчук просить євродепутата сприяти у вирішенні питання звільнення Тимошенко

Народний депутат України Микола Катеринчук в четвер, 3 жовтня, звернувся до євродепутата Аннемі Нейтс-Уйттебрук із проханням сприяти у вирішенні питання звільнення Юлії Тимошенко та у проведенні київських виборів.

Таке звернення пролунало під час роботи круглого столу "Угода про асоціацію як нова парадигма української політики", який відбувся в Києві за ініціативою Європейської партії України 3 жовтня.

Крім того, лідер Європейської партії України М.Катеринчук звернувся з проханням сприяти в проведенні київських виборів цього року до Вільнюського саміту, як це зазначено у так званому "списку Фюле".

М.Катеринчук також повідомив, що цю думку цілком поділяють члени Європарламенту на чолі з Аннемі Нейтс-Уйттебрук, які взяли участь у роботі круглого столу та відзначили позитивні тенденції щодо євроінтеграції України.

Учасники круглого столу відзначили прогрес у євроінтеграційних прагненнях України та консолідацію політичних еліт протилежних таборів, що сприяло ухваленню необхідних євроінтеграційних законопроектів парламентом, проте цього недостатньо, й необхідно домогтися від влади виконання низки умов в частині змін виборчого законодавства з урахуванням висновків Венеціанської комісії та позиції профільних громадських організацій, а також щодо реформування судової системи та припинення вибіркового правосуддя, особливо у справі Ю.Тимошенко.

Крім того, наголошувалося на необхідності ініціювати зміни до закону про судоустрій і статус суддів і ухвалення нового закону про прокуратуру відповідно до рішень Європейського суду з прав людини та рекомендацій Венеціанської комісії.

Депутати Європарламенту під час зустрічі, у свою чергу, зазначили, що майбутній Вільнюський саміт є унікальною можливістю для інтеграції України в ЄС. "Вільнюський саміт для нас усіх - це унікальна можливість", - сказала євродепутат Аннемі Нейтс-Уйттебрук.

Під час роботи круглого столу "Угода про асоціацію як нова парадигма української політики" учасники обговорили нинішній стан інтеграції України в Європейський Союз і перспективи підписання угоди про асоціацію між Україною і ЄС на Вільнюському саміті Східного партнерства наприкінці листопада 2013 року.

м. Київ, вул. Госпітальна, 12                                                                                                                                                                                                               03 жовтня 2013 року

РЕЗОЛЮЦІЯ

Під час роботи круглого столу "Угода про асоціацію як нова парадигма української політики" учасники обговорили нинішній стан інтеграції України до Європейського Союзу та перспективи підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС (далі - Угода) під час Вільнюського саміту Східного партнерства наприкінці листопада 2013 року. Учасники круглого столу констатували, що підписання Угоди залежить від виконання Україною низки передумов та впровадження реформ визначених ЄС.

Станом на 3 жовтня 2013 року ми відзначаємо прогрес в євроінтеграційних прагненнях України, який чітко виражений в неконструктивному тиску з боку Росії, що у свою чергу дало поштовх для консолідації політичних еліт протилежних таборів і, як наслідок, сприяло ухваленню необхідних євроінтеграційних законопроектів у стінах парламенту.

Варто відзначити зрушення, які відбулися за наполягання опозиційних сил парламенту стосовно виборчого законодавства, що знайшло своє відображення в ухваленні відповідних змін та призначенні виборів у 5 проблемних округах на 15 грудня цього року.  Також заслуговують на увагу окремі позитивні положення стосовно внесених змін до Кримінального процесуального кодексу та Кримінально-виконавчого кодексу.

Разом з тим опозиційними силами парламенту піддано різкій критиці внесені на розгляд парламенту зміни до Конституції щодо реформування судоустрою. Ігнорування провладними силами потреби паралельного внесення ґрунтовних змін до профільного закону про судоустрій в кінцевому результаті лише посилять політичну залежність суддів, передусім від Президента.

Учасники круглого столу також відзначають відверте зволікання щодо питання про створення Державного бюро розслідувань та реформу органів внутрішніх справ. Ухвалені закони у сфері боротьби з корупцією також потребують суттєвого удосконалення.

Учасники круглого столу розкритикували ухвалений цього року Закон про всеукраїнський референдум, який дозволяє вносити зміни до Конституції України у неконституційний спосіб. У цій частині залишається проігнорованим висновок Венеціанської комісії.

Виходячи з вищевикладеного, враховуючи нагальність посталих перед Україною проблем та необхідність їх вирішення в максимально стислі терміни напередодні Вільнюського саміту учасники круглого окреслили для себе наступні першочергові завдання:

1. Всебічно сприяти ухваленню нового закону про вибори народних депутатів з урахуванням висновків Венеціанської комісії та позиції профільних громадських організацій;

2. Ініціювати зміни до закону про судоустрій та статус суддів і прийняття нового закону про прокуратуру, відповідно до рішень Європейського суду з прав людини та рекомендацій Венеціанської комісії;

3. Наполягати, щоб прийняті реформи призводили до системних змін та припинення "вибіркового правосуддя", особливо у справі Юлії Тимошенко;

4. Вимагати проведення місцевих виборів у Києві у 2013 році;

5. Домагатися забезпечення проведення вільних та чесних виборів у 5 мажоритарних округах призначених на15 грудня 2013 року;

6. Вимагати внесення зміни до закону про всеукраїнський референдум відповідно до наданих у червні цього року висновків Венеціанської комісії;

7. Домагатися реформування органів внутрішніх справ із залученням представників неурядових організацій і європейських інституцій.

Вважаємо, що усі вище перелічені недоліки та зауваження можуть бути вирішені українськими законодавчими та виконавчими органами влади до початку Вільнюського саміту.

Ми переконані що єдиним правильним рішенням в інтересах обох сторін на майбутньому Вільнюському саміті стане підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Від Європейської партії України

Микола Катеринчук

Від Альянсу лібералів і демократів за Європу

Аннемі Нейтс-Ейттебрук

 

 

Зараз ви читаєте новину «Катеринчук просить євродепутата сприяти у вирішенні питання звільнення Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі