четвер, 01 лютого 2018 18:52

З Лондона прийшли невтішні новини для Ахметова і Коломойського

З Лондона прийшли невтішні новини для Ахметова і Коломойського
За даними ЗМІ, олігарх Віктор Пінчук має офісний центр у Лондоні. Фото: hromadske.ua

У Об'єднаному Королівстві починає діяти закон "Ордери на статки нез'ясованого походження".

Про це йдеться в прес-релізі Transparency International UK, повідомляє Theinsider.ua

Тепер британські служби можуть розпочати розслідування у разі підозри, що якісь активи вартістю від 50 тис. фунтів придбані іноземними публічними діячами (PEP - politically exposed person) на "брудні" гроші. Наприклад, за готівку незрозумілого походження, гроші з офшорних компаній, або через підставну особу. Причому це стосуватиметься і пов'язаних з публічним діячем осіб (родичі, партнери і т.д.).

Суд вимагатиме пояснення походження коштів. Якщо таке пояснення виявиться непереконливим - через окреме провадження майно арештують.

Закон передбачає спрощену процедуру повернення корупційних коштів урядам країн, чиї громадяни потрапили під санкцію рішення британського суду.

Маєтків українських політиків у списку ТІ поки немає. ЗМІ писали про майно олігархів у Лондоні.

Як відомо, 2016-го Віктор Пінчук отримав від Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова елітну нерухомість у Лондоні в рамках мирової угоди щодо судового процесу стосовно Криворізького залізорудного комбінату.

Перша будівля, якою Коломойський і його партнер, за даними розслідування, розрахувалися з Пінчуком — офісний центр на вулиці 27 Найтсбрідж в одній з центральних частин Лондона, престижному районі Белгрейвіа. Її власником у реєстрі офіційно значиться британська Bbay (Knightsbrige) Ltd, контроль над якою закінчується трастом з Острова Джерсі. Друга будівля - це будинок Grand Buildings на Трафальгарській площі, за адресою 1-3 Strand Street London WC 2.

2008 року дружина Пінчука Олена, донька президента Леоніда Кучми, придбала найдорожчий лондонський особняк за 80 млн фунтів. Це назвали інвестицією в нерухомість, яка стрімко зростала в ціні. Через кілька років його оцінили в $1,5 млрд. Будинок придбаний компанією Anmarto Limited з Британських Віргінських островів.

2011-го Рінат Ахметов придбав у Ґайд-парку в Лондоні пентхаус на 2300 м за 136 млн євро.

Пінчук у списку PEP не значиться, а ось Ахметов і Коломойський - так. Так само, як і голова ДФС Роман Насіров, який, за даними "Схем", має 2 квартири у Лондоні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Криму нерухомість Коломойського продадуть за $5 млн

Приватбанк у грудні 2017 року подав позов до Високого суду Лондона проти Коломойського, Боголюбова, а також компаній, які, імовірно, їм належать або перебувають під їхнім контролем.

Позивач домігся, що суд як запобіжний захід видав наказ про всесвітній арешт активів екс-власників банку Коломойського і Боголюбова і зазначених 6 компаній на суму понад $2,5 млрд.

Зараз ви читаєте новину «З Лондона прийшли невтішні новини для Ахметова і Коломойського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі