четвер, 12 листопада 2020 13:54

Гроші партій опинилися поза перевіркою

Гроші партій опинилися поза перевіркою
Звіти дають можливість виборцям зрозуміти, чи ведуть партії чесну фінансову політику. Фото: УНІАН

Рішення Конституційного суду України про визнання неконституційними окремих положень антикорупційного законодавства ускладнило процес перевірки фінансових звітів партій. Про це заявило Національне агентство з питань запобігання корупції.

У НАЗК повідомляють: до рішення КСУ агентство могло з'ясувати, чи відповідають дані у звітах партій їхнім фактичним надходженням та витратам, зокрема завдяки запитам до підприємств та фізичних осіб.

Після - НАЗК втратило право надсилати запити, а отже, і повноцінно перевіряти інформацію у звітах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наслідки рішення КСУ: закрили ще одну гучну справу

Партії щоквартально надсилають звіти про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру, де надають інформацію про діяльність та ресурси для її фінансування.

"Аналіз звітів є важливим елементом запобігання корупції, адже це допомагає виявляти різні правопорушення, такі як подання завідомо недостовірних відомостей у звіті. Виборцям це дає можливість зрозуміти, чи ведуть партії чесну фінансову політику", - пояснюють у НАЗК.

В Україні 5-й рік діє закон про фінансування партій із державного бюджету. Гроші щоквартально перераховують політсилам, які на парламентських виборах подолали 5-відсотковий бар'єр. Їх розподіляють пропорційно — за кількістю депутатів.

КСУ визнав неконституційною статтю, яка передбачає покарання за недостовірне декларування.

Через це президент Володимир Зеленський скликав засідання РНБО, йшлося про загрози національній безпеці.

Президент вніс до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного суду.

Зараз ви читаєте новину «Гроші партій опинилися поза перевіркою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі