середа, 25 липня 2012 16:13

Громадські діячи організували "мозковий штурм", аби вирішити, як врятувати мову

Громадські діячи організували "мозковий штурм", аби вирішити, як врятувати мову
Активісти розробили заходи щодо популяризації української мови. Фото: АР

Громадські діячі організували "мозковий штурм", аби вирішити, як "рятувати Україну".

25 липня у Києві зібралися громадські та культурні діячи із власними пропозиціями щодо того, як протитояти владі і захистити українську мову.

Координував захід відомий письменник Дмитро Капранов.

Також було організовано телеміст із іншими містами України, де місцеві діячи висловлювали свої конкретні пропозиції щодо того, як врегулювати ситуацію. Зокрема свою думку висловлювали представники Львова, Одеси, Дніпропетровська, Сум, Харкова та Сімферополя.

"Сьогодні вже зрозуміло, що всі не з'їдуться в Київ. По-перше, всіх дуже важко зібрати. І масові київські протистояння втрачають ефективність. Ми прекрасно розуміємо, що захищати Україну, будувати Україну треба там, де ти живеш, на цій вулиці, у цій квартирі. Але це окрема і дуже складна робота", - розповів Капранов, пояснюючи мету заходу.

Кожен із учасників висловив конкретні пропозиції, які, зокрема, стосувалися розповсюдження інформації у вигляді листівок та наліпок, організації зустрічей та заходів культурного спрямування та популяризації української мови серед населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутати провладної партії не підтримали проект рішення про захист української мови

Представниця руху "Відсіч" Катерина Чепура розповіла про акцію "Помста за розкол країни", у рамках якої активісти їздять по регіонам та розповідають людям про кандидатів у депутати на тому чи іншому мажоритарному округу, які голосували за "мовний" законопроект.

У свою чергу, у громадському об'єднанні "Українська справа" запропонували "Бити гривнею" ті компанії, які належать таким депутатам. Так зокрема пропонується ігнорувати і не купляти товари таких фірм та розклеювати на їхній рекламі наліпки із написом "Бойкотуй! Вони розколюють Україну, нищать державну мову".

У свою чергу, народний депутат Олесь Доній запропонував два заходи: "Навчи друга української мови" та "Український народний університет", на кшталт лекцій, які проходили під Українським домом під час акції протесту проти "мовного" законопроекту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми припинили голодування, бо влада нас ігнорує" - активіст під Українським домом

"Ця ідея допомагає організації міжрегіонального співробітництва. Відомо, що кожен на своєму місці допомагає українській мові та культурі. Проблема у тому, що протистоїть нам набагато агресивніша і потужніша машина. Ми всі працюємо спорадично і хаотично, хоча всі у правильному напрямку. 10 конкуруючих опозиційних партій не здолає цю махіну", - наголосив нардеп.

В результаті, Капранов зачитав підсумки зібрання. Були враховані головні пропозиції учасників заходу:

- всеукраїнські акції протесту як на центральному та на місцевому рівні;

- місцеві акції руху "Помста за розкол країни";

- участь в роботі Всеукраїнського комітету захисту української мови, курси української мови на місцях;

- бойкот торгових марок, до яких мають відношення депутати, які голосували аз "мовний" законопроект;

- юридична активність, використання законних методів тиску на владу: звернення, судові позови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд виправдав активіста КУПРу, який голодував біля Українського дому

Крім того, організатори заходи пообіцяли доопрацювати всі пропозиції, які надійшли від регіонів і невдовзі написати з цього приводу резолюцію.

Зараз ви читаєте новину «Громадські діячи організували "мозковий штурм", аби вирішити, як врятувати мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

33

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі