понеділок, 09 листопада 2020 10:51

Голову КСУ Тупицького благословляв Богдан - ЗМІ

Голову КСУ Тупицького благословляв Богдан - ЗМІ
Тупицький обраний головою КСУ у вересні 2019-го.

Кандидатуру голови Конституційного суду Олександра Тупицького погоджували в Офісі президента, за керівництва Андрія Богдана. Про це з посиланням на джерела повідомляє ZN.UA.

ЗМІ нагадує, що Тупицький обраний головою КСУ у вересні 2019-го, за президентства Володимира Зеленського.

"Вибираючи з двох претендентів — Сергія Головатого та Олександра Тупицького, тодішній керівник президентського офісу Андрій Богдан благословив чомусь другого. Чому — можна тільки здогадуватися. Правда, не забуваючи при цьому, що суддею КСУ Тупицький став у травні 2013-го, коли радником президента Януковича і керівником Головного управління з питань судоустрою його адміністрації був Андрій Портнов (узагалі-то, не чужа Богдану людина)", - йдеться у публікації "У правовій прострації".

За даними ЗМІ, посли G7 у неофіційних розмовах із журналістами й представниками влади дають зрозуміти, що вони бачать за рішеннями Конституційного суду тінь передусім олігарха Ігоря Коломойського з його інтересами.

"Але найбільш проникливі з них розуміють, що фатальне рішення благословили також не тільки на безтурботній Банковій, яка не розуміла ваги його наслідків, а й міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, що, зокрема, в попередньому рішенні КСУ — стосовно НАБУ (читай — Ситника) дуже хотів звести порахунки за справу з рюкзаками. І поведінка депутатів, контрольованих у "Слузі народу" і Коломойським, і Аваковим (а перелік цих мандатоносців для послів аж ніяк не є таємницею), доводить західним дипломатам зрозумілу річ: цей союз спрямований на руйнування антикорупційної системи, яка склалася в Україні", - повідомляється.

Серед наслідків від рішення суду щодо е-декларування для країни - під загрозою всі проєкти фінансування Світовим банком на загальну суму $2,23 млрд; 2 транші МВФ по $700 млн, €600 млн в рамках допомоги ЄС і $350 млн — від Світового банку цього року; наступного — ще $1,5 млрд від МВФ, €600 млн від ЄС і $350 млн від Світового банку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова КСУ купив землю в окупованому Криму

За інформацією видання, партнери України хотіли би побачити менш радикальні та більш законні кроки з подолання кризи, ніж розпуск нинішнього складу КСУ.

"Головне — якнайшвидше відновити антикорупційну інфраструктуру та запобігти можливості подальших деструктивних дій КСУ. А потім уже чекати висновків і рекомендацій Венеційської комісії, вдосконалювати процес добору та призначення суддів (можливо, з участю міжнародних експертів), поступово змінювати склад КСУ зі спливанням термінів повноважень його одіозних суддів і, найголовніше, нарешті по-справжньому зайнятися судовою реформою", - йдеться у публікації.

Позаминулого тижня стало відомо, що Конституційний суд визнав неконституційною статтю, яка передбачає покарання за недостовірне декларування.

Через це президент Володимир Зеленський скликав засідання РНБО, йшлося про загрози національній безпеці.

Проти голови КС Олександра Тупицького ДБР відкрило кримінальне провадження, інкримінують державну зраду.

Президент вніс до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного суду.

Зараз ви читаєте новину «Голову КСУ Тупицького благословляв Богдан - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі