вівторок, 13 липня 2021 20:23

Німеччина хоче дружити з Україною і Росією одночасно. З чим Зеленський повернувся з Берліну

Німеччина хоче дружити з Україною і Росією одночасно. З чим Зеленський повернувся з Берліну
Олег Саакян: "Меркель прагне підтримати партнерство з Україною, не втративши його з Росією, і при цьому зберегти позиції в політичній грі зі Сполученими Штатами". Фото: Gazeta.ua

Зустріч президента України Володимира Зеленського із канцлеркою ФРН Ангелою Меркель не стала дипломатичною перемогою для України. Запропонована Німеччиною "формула Штайнмаєра" не допоможе повернути українських територій. Меркель прагне зберегти партнерство з Україною, не втрачаючи його з Росією.

Про це Gazeta.ua розповів політолог Олег Саакян.

Як для України пройшла ця зустріч?

– Сам факт переговорів добрий. Але не можна сказати, що вона є дипломатичною перемогою України. Сама зустріч була продиктована швидше інтересами німецької сторони. Меркель днями очікує зустріч із Байденом, на порядку денному якої стоятиме питання "Північного потоку-2". Тож порушені на зустрічі Меркель і Зеленського питання вирішила на свою користь Німеччина. Для України ключові питання так і залишилися невирішеними. Жодного поступу щодо "Північного потоку" та переговорного формату з Російською Федерацією щодо завершення війни та деокупації українських територій. Суперечливі заяви Меркель щодо "формули Штайнмаєра" не нові. Раніше Німеччина озвучувала ці самі тези. Зрушення на краще не відбулося. Враховуючи передвиборчу атмосферу в Німеччині та тісні економічні зв'язки з РФ – зараз явно не той час, щоб очікувати від неї якоїсь радикальної позиції.

Меркель заявила про необхідність імплементації "формули Штайнмаєра" в українське законодавство. Бажає, аби на окупованій території Донбасу провели вибори. За яких умов можемо піти на це? Чим це небезпечно?

Ми можемо імплементувати "формулу Штайнмаєра" і провести вибори, але лише якщо на окупованих територіях буде безпечна ситуація за стандартами ОБСЄ та відповідні умови для голосування. А для цього потрібно ще багато формул, які б встановлювали порядок самих виборів, забезпечення агітації та безпеки представників політичних сил, фінансування виборів.

Для реального завершення війни і деокупації "Формула Штайнмаєра" просто нікчемна

"Формула Штайнмаєра" недієва. Вона може допомогти провести вибори, але якщо з'явиться в РФ політична воля відкинути імперські амбіції, залишити українські території та завершити війну цивілізовано. Поки що Росія не збирається відмовлятися від шовіністичного порядку денного, що показала нещодавня стаття Путіна (про "історичну спорідненість" українського і російського народів. – Gazeta.ua). За цих обставин жодні формули не зможуть бути імплементовані. Є два сценарії: Росія відмовляється від свого великодержавного шовінізму – тоді потрібне ухвалення ще купи формул, або Україна капітулює – і тоді "формула Штайнмаєра", як і будь-яка інша, просто не діятиме – буде зовсім інший сценарій. Або Росія стає настільки слабкою, що ми зможемо ультимативно в односторонньому порядку завершити війну. Тоді нам буде потрібна не "формула Штайнмаєра", а цілий пакет заходів і перехідний етап, бо нам потрібно буде поетапно інтегрувати території. Тож для дипломатичного процесу "формула Штайнмаєра" сьогодні має вагу, але для реального завершення війни і деокупації вона просто нікчемна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Меркель підтримала "формулу Штайнмаєра" для українського законодавства

Чи є такі заяви Меркель партнерськими для України? Чи вони на користь РФ?

Вони спрямовані на те, щоб підтримати партнерство з Україною, не втративши його з Росією, і при цьому зберегти позиції в політичній грі зі Сполученими Штатами. Треба розуміти настрої німецької еліти – яке бачення національних інтересів панує сьогодні у Німеччині. Озвучені Меркель заяви не є проросійськими, але й точно не проукраїнські.

Меркель каже, що Україна повинна залишатись транзитером газу навіть після спорудження газопроводу "Північний потік-2". Зеленський вимагає повернення тимчасово окупованих територій як компенсацію. Наскільки це реально? На чому має наполягати Україна?

Заява Зеленського видається непоганою стратегією. Це виглядає дещо фантастично, але для створення порядку денного щодо проблеми "Північного потоку-2", що пов'язане із безпековою ситуацією в Україні та Європі – це хороший дипломатичний майданчик. Зокрема на ньому можна порушувати й питання окупованих Росією територій. Але риторика українського президента має підкріплюватися діями на міжнародній арені.

Український президент провів зустріч з найімовірнішим наступником Меркель - кандидатом на посаду канцлера Арміном Лашетом. Як можуть змінитися відносини Києва і Берліна після відходу Меркель?

У короткостроковій перспективі разючих змін не відбудеться. Питання українсько-російської війни є політично токсичним, тож на радикальні зміни в позиції Німеччини сподіватися марно. Однак в України з'явиться час для того, щоб створювати і просувати власний порядок денний. Із приходом на посаду канцлера ФРН Арміна Лашета не відбудеться різкого дрейфу Німеччини у бік Росії. Але і різкого посилення підтримки України також очікувати не варто.

12 липня Зеленський полетів до Німеччини, де зустрівся з керівництвом країни. Сторони обговорили будівництво "Північного потоку-2", участь німецької сторони у саміті "Кримської платформи", торговельно-економічне співробітництво.

Зараз ви читаєте новину «Німеччина хоче дружити з Україною і Росією одночасно. З чим Зеленський повернувся з Берліну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі