четвер, 29 квітня 2010 14:21

Європейців шокує нахрап угоди щодо Чорноморського флоту - експерт

Європейців шокує нахрап угоди щодо Чорноморського флоту - експерт

Міністри закордонних справ Німеччини, Франції та Польщі висловили сподівання, що Україна не зійде з "європейського шляху".

Глава німецького МЗС Ґідо Вестервелле наголосив, що взаєморозуміння між Києвом і Москвою - це шлях до запобігання енергетичним кризам на континенті, повідомляє Gazeta.ua.

"Однак навіть найбільш оптимістично налаштованих європейців лякає швидкість, з якою Янукович дарує українські інтереси у політичній, економічній, гуманітарній сферах. Їх шокує нахрап угоди щодо Чорноморського флоту. Чи не є це ознакою повної втрати суверенності політики Києва?", - прокоментував дані заяви політолог Олександр Палій.

В Євросоюзі починають підозрювати, що "розмови про Європу" потрібні Януковичу насамперед як засіб для легітимації та отримання респектабельності в цивілізованому світі.

Окремі політики ЄС приглядаються й до проблем із демократією в Україні.

Зокрема, колишній співдоповідач Моніторингового комітету ПАРЄ по Україні Ханне Северінсен заявила: "Ні в якому разі ПАРЄ не повинна припиняти моніторинг України. Навпаки, зараз навіть з"явилися нові підстави для продовження такого моніторингу... Ситуація, яка зараз склалася в Україні, викликає велике занепокоєння: йде поступове зосередження влади у руках однієї особи - президента. Парламентська більшість та уряд повністю підконтрольні Януковичу. Відбувається систематичне порушення Конституції... Ми також спостерігаємо згортання свободи слова та утиски прав людини, що є загрозливим для демократії. Ігноруються права опозиції".

Під час останнього візиту на сесію ПАРЄ Янукович зробив низку заяв повністю в руслі російських позицій, зокрема щодо оцінки Голодомору. Така позиція української влади фактично зірвала визнання ПАРЄ Голодомору геноцидом українського народу та викликала симптоматичні коментарі європейців.

"Багато людей, які вважали, і, мабуть, небезпідставно, Януковича людиною прагматичною, достатньо гнучкою, можуть дуже сильно розчаруватися, - зазначив депутат Європарламенту від Литви Леонідас Донскіс. - Я розумію, і люди розуміють, що іноді доводиться робити компроміси, але тільки не стосовно історичної та моральної правди".

"Також повністю у руслі російської позиції були витримані коментарі Януковича щодо учасників національно-визвольної боротьби в Україні в 1940-50-х рр., нових підручників історії, встановлення пам"ятника Сталіну в Запоріжжі тощо", - зазначив політолог.

"Також дуже близька до російської, хоча й поки не тотожна їй, позиція Януковича по визнанню незалежності Абхазії та Південної Осетії. Президент заявив, що "прийшов час розглянути підходи до критеріїв надання незалежності на території заморожених конфліктів. Тому зараз європейська преса, як, до речі, й українська, дедалі частіше називає президента України васалом і маріонеткою. Лише у питанні вступу до Митного союзу з Росією, Білоруссю і Казахстаном Янукович виявив окрему думку - "це неможливо", - аналізує Палій позиції Януковича по окремим проблемам.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Європейців шокує нахрап угоди щодо Чорноморського флоту - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

32

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі